Σωστές διατροφικές επιλογές στο αεροδρόμιο

Οι τερματικοί σταθμοί του αεροδρομίου είναι σαν ένας γιγαντιαίος διάδρομος, γεμάτο από πειρασμούς στους οποίους μπορεί συνήθως να αντιστέκεστε, είτε πρόκειται για λαχταριστά γλυκά, είτε για αλμυρά και πολύ επεξεργασμένα σνακ. Ακόμη και αν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε μια νοοτροπία διακοπών, ξεχνώντας τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες ή να καταλήξετε στην υπερφαγία από την πλήξη ή το άγχος του ταξιδιού.

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να παραδεχθούμε ότι έχουμε αναγκαστεί κάποια στιγμή να σαμποτάρουμε τη ρουτίνα της υγιεινής διατροφής μας επειδή είτε ήμασταν απροετοίμαστοι, είτε επειδή μείναμε αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο ή σε μια πτήση με πατατάκια και crackers ως μόνη επιλογή. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή απλά θέλετε να τρέφεστε υγιεινά, το αεροδρόμιο είναι ίσως ένα από τα χειρότερα μέρη για να περάσετε το χρόνο σας. Δεν υπάρχουν μόνο νόστιμες λιχουδιές που σας γοητεύουν σε κάθε γωνία, συνήθως έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας μέχρι την πτήση σας και τίποτα άλλο να κάνετε παρά να κοιτάζετε τις βιτρίνες με τα σοκολατάκια, τα donuts ή τα XL sandwich. Και όλα φυσικά χειροτερεύουν όταν βρίσκεστε επιτέλους στο αεροπλάνο και η αεροσυνοδός αρχίζει να περνάει με το καροτσάκι της γεμάτο από κάθε είδους «αμαρτωλές» γλυκές και αλμυρές λιχουδιές.

Παρόλα αυτά με λίγη προετοιμασία, αρκετή αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα μπορείτε να καταφέρετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Σνακ από το σπίτι

Εκτός αν λαχταράτε μια σούπα ή ένα smoothie, μπορείτε εύκολα να έχετε κάποια έξυπνα και υγιεινά σνακς μαζί σας. Κάποια φρούτα, ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί ή σπιτικές μπάρες και μικρά sandwich είναι μια καλή και εύκολη επιλογή.

Φρούτα και λαχανικά

Ακόμα και σε ένα μικρό τερματικό σταθμό, είναι πιθανό να εντοπίσετε φρέσκα φρούτα όπως μήλα, μπανάνες ή αχλάδια. Οι ίνες και το νερό που περιέχουν θα σας τονώσουν και θα ενισχύσουν την ενέργειά σας, χωρίς να σας επιβαρύνουν θερμιδικά.

Γιαούρτι

Εάν συνήθως τρώτε γιαούρτι για πρωινό ή ως σνακ, κάντε το ίδιο και όταν ταξιδεύετε.  Συνοδέψτε το με μια μπανάνα ή λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς και αμέσως θα νοιώσετε χορτάτοι.  Προσέξτε να αποφύγετε τα γλυκά επιδόρπια γιαουρτιού που σας προσφέρουν μόνο άδειες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι και μισό φλιτζάνι φρούτων μπορεί να είναι περίπου 300 θερμίδες. Προσθέστε granola, και το θερμιδικό κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 100 θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας ξηροί καρποί θα προσθέσουν άλλες 50 θερμίδες, προειδοποιούν οι διατροφολόγοι.

Μαύρη σοκολάτα

Λιγουρεύεστε κάτι γλυκό; Μείνετε μακριά από τα επεξεργασμένα, έτοιμα γλυκά και απολαύστε ένα κομμάτι αντιοξειδωτικής αληθινής σκούρας σοκολάτας με όσο το δυνατόν περισσότερο κακάο. Θυμηθείτε: ένα μικρό κομμάτι μόνο!

Smoothies

Εάν είστε πεινασμένοι και διψασμένοι, επιλέξτε ένα smoothie, προτείνουν οι ειδικοί.  Θα ικανοποιήσει και τις δύο ανάγκες σας χωρίς πάρα πολλές θερμίδες, και είναι συνήθως αρκετά εύκολο να βρεθεί στα αεροδρόμια. Επιλέξτε πολύ προσεκτικά τα υλικά, αποφύγετε τα έτοιμα μείγματα που συχνά περιέχουν μη φυσικά συστατικά και πρόσθετα σάκχαρα. Με τα εμφιαλωμένα ποτά ή τους χυμούς, ακολουθήστε την ίδια τακτική και εξετάστε τα συστατικά πριν τα αγοράσετε.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Διατίθενται εύκολα προσυσκευασμένοι και προσφέρουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, πράγμα που τους κάνει μια εξαιρετική επιλογή φαγητού στο αεροδρόμιο.  Όσοι παρακολουθούν την πρόσληψη νατρίου, ας προτιμήσουν τους ανάλατους καρπούς και πάντα να έχετε υπόψη σας τη μεγάλη θερμιδική τους αξία, οπότε η μερίδα θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη.

Άπαχη πρωτεΐνη

Αναζητείστε καλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως βραστά αυγά, ψητό κοτόπουλο ή χούμους και συνδυάστε τα με υγιεινά λίπη όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους. Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αίσθηση ότι είστε χορτάτοι, γεγονός που θα μειώσει τις πιθανότητές σας να επιλέξετε κάτι ανθυγιεινό. Τα sandwich κοτόπουλου στη σχάρα ή με μπιφτέκι γαλοπούλας σας προσφέρουν μια καλή ισορροπία άπαχων πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Πλιγούρι βρώμης

Σχεδόν κάθε καφετέρια αεροδρομίου διαθέτει πλιγούρι βρώμης. Αυτό είναι ένα άλλο ελαφρύ γεύμα ή σνακ χωρίς ενοχές, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο. Προσθέστε μια μπανάνα και θα μείνετε άνετα γεμάτοι για τουλάχιστον μερικές ώρες.

Σαλάτες

Στην πλευρά του επιλογών που μπορεί να αντικαταστήσουν επάξια ένα γεύμα, οι σαλάτες είναι ισχυροί υποψήφιοι για την πιο υγιεινή λύση στα αεροδρόμια.  Ειδικά τα καταστήματα που σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή, σας βοηθούν να αποφύγετε τις απροσδόκητες θερμίδες των προσυσκευασμένων ή εστιατορικών σαλατών που «κολυμπάνε» σε κάποιο λιπαρό dressing ή είναι φορτωμένες με διάφορα άλλα παχυντικά υλικά.

Νερό

Ναι, το νερό δεν είναι τροφή. Όμως, κάθε διατροφολόγος το συνιστά αφού οι αεροπορικές πτήσεις μας αφυδατώνουν.

Τι να αποφύγετε

  • Τρόφιμα στα οποία δεν είστε συνηθισμένοι
  • Τρώγοντας οτιδήποτε στο οποίο ο οργανισμός σας δεν είναι εξοικειωμένος μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο σοκ στο σύστημά σας. Αν δεν τρώτε συνήθως βαριά, λιπαρά τρόφιμα, ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να τα δοκιμάσετε. Με τον ίδιο τρόπο, αν οι ίνες δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας, αποφύγετε ένα πλούσιο σε ίνες φαγητό όπως π.χ. τα  λαχανικά προτού επιβιβαστείτε.

Επιλογές υψηλού κινδύνου

Όσο δυσάρεστη είναι η τροφική δηλητηρίαση στο έδαφος, είναι εκθετικά χειρότερη σε ένα γεμάτο αεροπλάνο σε πτήση. Μερικά τρόφιμα που πρέπει ίσως να αποφύγετε: φαγητά σε μπουφέδες, σαλάτες με κρεμώδεις σως ή μαγιονέζα, ωμά θαλασσινά και shusi.

  • Αλμυρά σνακ

Η πτήση μας αφυδατώνει και μπορεί να αυξήσει το αίσθημα φουσκώματος. Το αλάτι κάνει ακόμη χειρότερο αυτό το πρόβλημα. Αποφύγετε τα αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια και τα crackers.  Eίναι πολύ απλοί υδατάνθρακες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική αναστάτωση.

  • Γλυκά σνακ και επιδόρπια

Για τους διατροφολόγους είναι ο απόλυτος εφιάλτης των αεροπορικών ταξιδιών. Μπορεί να προσφέρουν μια στιγμιαία ώθηση ενέργειας, η οποία όμως δεν θα έχει διάρκεια.  Αντίθετα, όποια τροφή περιέχει πρόσθετα σάκχαρα πάνω από 10 γρ., θα σας κάνει να πεινάσετε γρήγορα, να νοιώσετε ευερέθιστοι και κουρασμένοι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: