Πως να αποφύγετε να πάρετε κιλά όταν ταξιδεύετε

Όταν γυρίζετε από τις διακοπές σας αλλά ακόμη και μετά από ένα παρατεταμένο ταξίδι δουλειάς, συχνά δεν φέρνετε πίσω μόνο κάποια σουβενίρ για την οικογένειεα ή τους φίλους σας. Δυστυχώς «κουβαλάτε» και κάποια παραπανίσια κιλά. Είναι τελικά αναπόφευκτα; 

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Τα ταξίδια μπορούν να διαταράξουν τη συνηθισμένη ρουτίνα διατροφής και άσκησής σας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να απολαύσετε τις διακοπές ή το επαγγελματικό ταξίδι σας χωρίς να βάλετε κάποια παραπανήσια κιλά. Το jet lag μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια και με «βαρύ» κεφάλι. Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με την αύξηση του βάρους: Ερευνητές του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ ανέλυσαν δείγματα κοπράνων ανθρώπων και ποντικιών για να προσδιορίσουν την επίδραση της απόκλισης των ζωνών της ώρας στα μικροέμβρια (τα βακτήρια που συνθέτουν την κοινότητα των μικροβίων στο στομάχι) του εντέρου και διαπίστωσαν ότι οι βακτηριακές αποικίες και η βιολογική τους δραστηριότητα άλλαζαν ανάλογα με την ώρα. Τα βακτήρια έχαναν τους φυσιολογικούς ρυθμούς τους και άλλαξαν ακόμη και τη σύνθεσή τους με αποτέλεσμα τα ποντίκια να κερδίσουν βάρος και να αναπτύξουν μεταβολικές επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη. Το μικροβιοκτόνο στους ανθρώπους είχε επίσης αλλάξει, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που συνδέονται με την παχυσαρκία και μεταβολικές ασθένειες.

Το itrofi.gr σας προτείνει κάποια δοκιμασμένα tips από ανθρώπους με πολλά χιλιόμετρα ταξιδιών στο ενεργητικό τους που κατάφεραν να μην αυξήσουν το βάρος τους:

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, παραλείψτε το φαγητό που θα βρείτε σε μικροεστιατόρια και καφέ στη διαδρομή σας και προτιμήστε να έχετε μαζί σας υγιεινά γεύματα και σνακ. Φροντίστε να φεύγετε από  το σπίτι αφού έχετε φάει. 
Τα εύκολα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως οι μπάρες πρωτεΐνης, τα φρούτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί , τα καρότα είναι καλά σνακ ανεξάρτητα από το πώς ταξιδεύετε. 
Προσπαθήστε να βρείτε όσο το δυνατόν υγιεινές λύσεις κολατσιού στο αεροδρόμιο όπως φρούτα, γιαούρτι, σαλάτες ή σάντουιτς.  Το να έχετε βέβαια πάρει μαζί σας εναλλακτικές από το σπίτι θα σας εξοικονομήσει σίγουρα περισσότερες θερμίδες και χρήματα.
Όταν οι πτήσεις καθυστερούν, περπατήστε μέσα στο αεροδρόμιο αντί να κάθεστε συνέχεια σε εστιατόρια και καφέ. 
Προσέξτε τις θερμίδες στα αναψυκτικά και τους χυμούς. Το να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν πετάτε, είναι σημαντικό. Συνιστάται να πίνετε ένα φλιτζάνι υγρό για κάθε ώρα που βρίσκεστε στον αέρα. Αλλά αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα κοκτέιλ ή τα ροφήματα με ζάχαρη και προτιμήστε  νερό ή παγωμένο τσάι.  Μην ξεχνάτε ότι πολλά από τα κλασικά κοκτέιλ όταν είμαστε διακοπές μπορεί να περιέχουν το καθένα ποσότητα ζάχαρης που αντιστοιχεί στην ημερήσια επιτρεπόμενη πρόσληψη. 
Εάν μένετε σε ξενοδοχείο, συνήθως ο μπουφές του πρωινού αποτελεί μια επικίνδυνη πρόκληση  επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία και είναι δελεαστικό να τρώμε περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε όταν δεν πληρώνουμε.  Το να επιλέξουμε ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωϊνό όσο δύσκολο και αν ακούγεται, δεν είναι ακατόρθωτο. 
Πολλά δωμάτια ξενοδοχείων διαθέτουν ψυγείο όπου μπορείτε να βάλετε μερικά φρέσκα φρούτα, κομμένα λαχανικά ή γιαούρτι για σνακ, χωρίς να υποκύψετε στους συνηθισμένους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, το αλκοόλ ή τα μικρά γλυκά που συνήθως περιεχόνται.
Στα εστιατόρια να παραγγέλνετε έξυπνα: προτιμήστε λαχανικά,  μη τηγανισμένα τρόφιμα,   λιτές άπαχες πρωτεΐνες και ολικής άλεσης τροφές. 
Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά αλλά δεν σας ενυδατώνουν. 
Βάζετε μικρότερες μερίδες στο πιάτο σας. 
Περπατήστε. Όποτε είναι δυνατό, αποφύγετε τη χρήση του ασανσέρ, του ταξί και των μέσων μαζικής μετακίνησης.  Μπορείτε εύκολα να κάψετε λίγες επιπλέον εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα με το περπάτημα ακόμη και όταν είστε στην παραλία.
Τέλος, να θυμάστε πάντα το χρυσό κανόνα του μέτρου σε όλα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: