Σχετικα Αφιερωματα

Οι τροφές-ασπίδα ενάντια στο κρύο

Καθώς το κρύο έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μας προστατεύουν και μας βοηθούν  να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στο τέλος μιας χειμωνιάτικης ημέρας, λίγα πράγματα είναι το ίδιο ανακουφιστικά όσο ένα πιάτο αχνιστής κοτόσουπας ή ένα ζεστό ρόφημα.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία απέναντι στο κρύο.  Η αντίληψη του κρύου (ή της ζέστης) παρουσιάζει διαφορές στον κάθε άνθρωπο. Ο βιολογικός «θερμοστάτης» του εγκεφάλου μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο σώμα μας, καθορίζει αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε και δίνει την εντολή στον οργανισμό μας να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.  Έχει παρατηρηθεί ότι στατιστικά οι γυναίκες αισθάνονται συνήθως πιο έντονα το κρύο λόγω των ορμονών αλλά και του χαμηλότερου μυϊκού τόνου. Διαφορετική αίσθηση του κρύου έχουν επίσης τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι. 
Κάποιες από τις τροφές που μας προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και αυξάνουν την εσωτερική μας θερμοκρασία είναι:

Ζεστά γεύματα και σούπες

Οι ζεστές σούπες ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν και κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αποτελούν την ιδανική τροφή για το χειμώνα, γιατί όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας αλλά γιατί, παράλληλα, μας ενυδατώνουν.

Όσπρια

Μας προσφέρουν ενέργεια και μας χορταίνουν χωρίς να μας προσδίδουν πολλές θερμίδες. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αποτελούν σύμμαχό μας στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ζεστά ροφήματα

Από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες και νύχτες, ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι ή όποιο άλλο αφέψημα προτειμάτε. Συνοδεύστε τα με λίγο μέλι για έξτρα γεύση και ενέργεια.  Όταν δεν ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, το σώμα αφυδατώνεται, μειώνεται η θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να κρυώνουμε.

Ξηροί καρποί και ξερά φρούτα

Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Η συμπυκνωμένη ενέργεια τους θα βοηθήσει τον οργανισμό να κρατήσει σταθερό το επίπεδο των καύσεων, άρα και την θερμοκρασία του, και είναι απολύτως κατάλληλη διατροφή για το κρύο σε περιορισμένες βέβαια ποσότητες.

Υδατάνθρακες

Τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά όλων των ειδών, περιέχουν άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια με αργό  αλλά σταθερό ρυθμό. Την ενέργεια αυτή ο οργανισμός την αξιοποιεί σταδιακά μεταξύ άλλων και για την διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.

Μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με το γεύμα

Προσφέρει την απαιτουμένη ενέργεια για τις καύσεις. Αντίθετα, σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αγγειοδιαστολή και μας κάνει να κρυώνουμε περισσότερο. 

Καυτερές πιπεριές και πιπέρι. 

Εκτός από την έξτρα γεύση και το άρωμα που προσθέτουν στο φαγητό, περιέχουν ουσίες όπως η καψαικίνη και η πιπερίνη, που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και προκαλούν θερμογένεση.

Βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για να αυξηθεί η ημερήσια  πρόσληψη βιταμίνης C, που ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ενυδατώνει τον οργανισμό. 

Άπαχο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο και το ψαρονέφρι αποτελούν καλές επιλογές πρόσληψης σιδήρου, περιέχοντας παράλληλα χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι υποφέρουν από αναιμία (έλλειψη σιδήρου) έχουν συχνά κρύα χέρια και πόδια. Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το άπαχο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σώμα σε σχέση με τις φυτικές πηγές του στοιχείου.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Tarazevich στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: