Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης

Την προηγούμενη δεκαετία γνωρίσαμε την βρώμη κυρίως μέσα από τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και καταγράφηκε στο μυαλό μας ως τροφή για αθλητές & λάτρεις του fitness.  Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά από εκτενείς έρευνες, το δημητριακό αυτό  έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει καθώς, τα διατροφικά του οφέλη, η ευεργετική του δράση στην υγεία μας και ο ρόλος του στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών είναι σημαντικά.

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

Η περιοχή προέλευσης της βρώμης εντοπίζεται στην Μ. Ασία, απ’ όπου εξαπλώθηκε στη Δύση γύρω στο 1500 π.Χ.  Για πολλούς αιώνες θεωρούνταν «κατώτερο» είδος δημητριακού (σε σχέση με το σιτάρι, την σίκαλη ή το κριθάρι) και την χρησιμοποιούσαν μόνο για ζωοτροφή. Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έδωσαν λίγη σημασία σε αυτό το δημητριακό, τα γερμανικά φύλα της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, οι κάτοικοι της Σκοτίας, της Ιρλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών τη χρησιμοποιούσαν ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες στη διατροφή τους.  Μάλιστα, Σκοτσέζοι άποικοι ήταν αυτοί που το 1600 περίπου μετέφεραν την καλλιέργειά της και στη Β. Αμερική.  

Η σπουδαία διατροφική της αξία άρχισε να αναγνωρίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η  αμερικανική εταιρεία Quaker Mill Company διαθέτει το 1833 μαζικά στο εμπόριο τις νιφάδες βρώμης με την επωνυμία Quaker Oats. Από τότε, σιγά σιγά η βρώμη αρχίζει να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων κυρίως ως θρεπτικό πρωινό, ενώ οι επιστημονικές έρευνες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά έκαναν γνωστά σε όλους τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά και έτσι συνέβαλαν στην ολοένα και πιο μεγάλη αποδοχή της.  Σήμερα, οι μεγαλύτεροι εμπορικοί παραγωγοί της βρώμης είναι η ρώσικη ομοσπονδία, η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πολωνία και η Φιλανδία.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες 

  • Προστασία της καρδιάς:  οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να μην συσσωρεύουν αθηρωματική πλάκα
  • Μείωση της χοληστερόλης:  οι σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης, οι β-γλυκάνες, παγιδεύουν  την χοληστερόλη και διευκολύνουν την αποβολή της μέσω του εντέρου.
  • Μείωση του υψηλού σακχάρου του αίματος: λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.                                                                                        
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:  το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που υπάρχουν στη βρώμη ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον ο ψευδάργυρος  βοηθά στον μεταβολισμό, την επούλωση πληγών και στην ανάπτυξη νέων κυττάρων.
  • Καλή πηγή πρωτεΐνης:  περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σχέση με άλλα σιτηρά. Επίσης, η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι ανώτερη από την ποιότητα της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι ή άλλα δημητριακά. 
  • Βελτίωση της πέψης: Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες καθιστά τη βρώμη ιδανικό φάρμακο-τροφή για τα άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα, κολίτιδα, και άλλα πεπτικά προβλήματα, βελτιώνοντας επίσης και την κινητικότητα του εντέρου.
  • Μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη E, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. 
  • Μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης:   λόγω της περιεκτικότητας της σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
  • Μείωση του στρες:  βοηθάει σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αϋπνίας και κόπωσης. 
  • Καλή πηγή ενέργειας: η περιεκτικότητα της βρώμης σε υδατάνθρακες , φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας.
  • Έλεγχος του βάρους: ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.
  • Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά: δρα ευεργετικά κατά της ακμής και των δερματικών βλαβών, απαλύνει τους ερεθισμούς από τα ηλιακά εγκαύματα, ενυδατώνει την επιδερμίδα.
Όροι: 
Κατηγοριες: