Με βρώμη και φαντασία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε την βρώμη ώστε να έχει τη θέση της στην διατροφή μας σε καθημερινή βάση, καθώς είναι εξαιρετικά ευέλικτη τροφή.  Μπορούμε να την απολαύσουμε όχι μόνο στο πρωϊνό γεύμα αλλά και σαν ελαφρύ βραδινό ή, σαν ενδιάμεσο σνακ σε ποικιλία συνδιασμών. Γνωρίστε τα πολλά και γευστικά πρόσωπα της βρώμης, εντάξτε την στην καθημερινή σας διατροφή και απολαύστε τις ευεργετικές της δυνατότητες.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει αυξημένη «δημοσιότητα», καθώς πλήθος ερευνητικών μελετών υποστηρίζει την ευεργετική της δράση στην υγεία και το ρόλο της στην πρόληψη ασθενειών. Είναι μια φυσική τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο κ.α. που μπορούμε να την καταναλώσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κάθε μέρα, χωρίς να την βαρεθούμε ποτέ. 

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες μορφές βρώμης

Ο ολόκληρος καρπός (whole oats groats) που θεωρείται η πιο πλήρης μορφή αφού περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά τόσο του ενδοκαρπίου όσο και του εξωτερικού περιβλήματος. Για να μαγειρευτεί χρειάζεται περίπου 1 ώρα.
Το πλιγούρι (steel cut oats, scotch oats, irish oatmeal) είναι ολόκληρος ο καρπός σπασμένος σε μικρότερα κομμάτια, για να μαγειρευτεί χρειάζεται περίπου ½ ώρα.
Το πίτουρο (oat bran) πρόκειται μόνο για το εξωτερικό περίβλημα του καρπού το οποίο περιέχει τις περισσότερες διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες (β-γλυκάνες) και το λιγότερο άμυλο.  Για να μαγειρευτεί χρειάζεται περίπου 15 λεπτά.
Το αλεύρι (oat flour) υπάρχει αλεύρι από ολόκληρο τον καρπό (ολικής άλεσης) ή από τα διάφορα μέρη του.

Δείτε κάποιες νόστιμες προτάσεις κατανάλωσης

  • Προσθέστε την στο γιαούρτι σας. Αντί για τα κοινά δημητριακά μπορείτε να βάλετε 1-2 κουταλιές βρώμη μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
  • Φτιάξτε πρωινό, με γάλα χαμηλών λιπαρών, βρώμη, μέλι, κανέλα και κομματάκια φρούτων ή ξηρών καρπών
  • Δοκιμάστε την αλμυρή εκδοχή βρώμης, ιδανική και για βραδινό γεύμα βράζοντάς την με γάλα, αλάτι-πιπέρι και προσθέτοντας στο τέλος όποιο τυρί σας αρέσει.
  • Φτιάξτε μπισκότα με βρώμη. 
  • Φτιάξτε smoothie με βρώμη και φρούτα της επιλογής σας.
  • Δοκιμάστε pancakes με βρώμη, ανακατεύοντας ασπράδια αβγού με λίγο γάλα και κουάκερ. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γεύση του.
  • Χρησιμοποιήστε την ως γαλέτα αντί για φρυγανιά. 
  • Προσθέστε την στα μπιφτέκια σας αντί για τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί.
  • Φτιάξτε τις δικές σας μπάρες δημητριακών.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Αν και γενικά η βρώμη θεωρείται ότι δεν περιέχει γλουτένη, παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Το πίτουρό της επειδή περιέχει το μεγαλύτερο ποσό διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών πρέπει να καταναλώνεται  σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 2-3 κουταλιές την ημέρα γιατί η υπερβολική κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών συμβάλλει στην απομάκρυνση από τον οργανισμό πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Όροι: 
Κατηγοριες: