Τα χαρούπια στην αντιμετώπιση της διάρροιας

Τα χαρούπια είναι γνωστά εδώ και αιώνες στους λαούς της Μεσογείου. Οι αποξηραμένοι καρποί χρησιμοποιούνται στην βοτανοθεραπευτική ενώ τα άλευρα χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές.

 

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022

Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη και 6% λίπος. Επίσης περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνη Β (προβιταμίνη Α), κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο), λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που προκαλεί ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον 6 αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα καταπολεμώντας το σχηματισμό όγκων.

Οι τανίνες του χαρουπιού έχουν αντισηπτική δράση στη γαστρεντερική οδό και έτσι είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της διάρροιας. Τα σάκχαρα κάνουν το χαρούπι κολλώδες και ικανό να δρα ως πυκνωτικό για την απορρόφηση του νερού, και αυτό αποτελεί έναν άλλο μηχανισμό μέσω του οποίου βοηθά στη μείωση της διάρροιας.

Για την αντιμετώπιση της διάρροιας στα παιδιά η δοσολογία είναι 15 γραμμάρια χαρουπόσκονης την ημέρα. Για ενήλικες είναι τουλάχιστον 20 γραμμάρια την ημέρα.

Όροι: 
Κατηγοριες: