Στραγάλια: το ταπεινό, υποτιμημένο αλλά τόσο ωφέλιμο σνακ

Χρειάζεστε ένα πρωτεϊνικό σνακ; Επιλέγοντας μια μερίδα ψημένα στραγάλια θα πάρετε τόση πρωτεΐνη όσο αν τρώγατε αμύγδαλα, τις ίδιες φυτικές ίνες με δύο φλιτζάνια μπρόκολο αλλά και τόσο φυλλικό οξύ όσο τρία φλιτζάνια σπανάκι. Ιδανικό υποκατάστατο για όσους απολαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς αλλά είναι αλλεργικοί, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι vegan.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022

Μπορεί να τα βρίσκουμε στις προθήκες με τους ξηρούς καρπούς, αλλά τα στραγάλια ανήκουν στα όσπρια, καθώς δεν είναι παρά ψημένα… ρεβίθια. Αναπόσπαστο συστατικό της κουζίνας της Μέσης Ανατολής , τα ρεβίθια χρησιμοποιούνται στο γνωστό μας χούμους αλλά και τα φαλάφελ , τα βρίσκουμε όμως και σε πιάτα της Μεσογείου, της Αφρικής και της Ινδίας. Μια χούφτα στραγάλια, μετατρέπονται σε ένα τραγανό, αλμυρό σνακ που του ταιριάζουν διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα. Παραλείψτε όμως το αλάτι, αν δεν θέλετε να προσθέσετε νάτριο στη διατροφή σας και παραμείνετε σε μια απόλυτα υγιεινή επιλογή που θα ικανοποιήσει τη γεύση χωρίς να σαμποτάρει τη δίαιτά σας.

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή τόσο διαλυτών όσο και διαιτητικών ινών, πολύ σημαντικών για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Οι διαιτητικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους (GI) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σίδηρο, γι 'αυτό είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος. Η πρωτεΐνη είναι απολύτως απαραίτητη για το ανθρώπινο σώμα και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτή. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια ισοδυναμεί με μία μερίδα πρωτεΐνης. Παράλληλα, είναι μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, αντιοξειδωτικών, βιταμινών της ομάδας Β, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Και ας μην ξεχνάμε ότι επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λίγα λιπαρά αλλά και θερμίδες, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όταν ενσωματωθούν σε μια θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα απίστευτα οφέλη, είναι σαφές ότι τα ρεβίθια έχουν πολύτιμη διατροφική αξία για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που ακολουθούν μια χορτοφαγική, χωρίς γλουτένη, υγιεινή για την καρδιά και με ελεγχόμενες θερμίδες διατροφή. Ή αν απλά ψάχνετε για ένα γρήγορο και εύκολο, υγιεινό σνακ για εσάς και την οικογένειά σας που δεν είναι φορτωμένο με κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα, επιλέξτε τα ψημένα, ανάλατα στραγάλια και δεν θα κάνετε λάθος. Το υγιεινό και θρεπτικό σνακ μόλις έγινε ευκολότερο!

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: