Είναι δυνατόν να αποτραπεί η κατάθλιψη μέσω της τροφής;

Νέα μελέτη διερευνά εάν η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει στις μέρες μας δύο επιδημίες, μία από τις οποίες σχετίζεται με την υγεία του σώματος και η άλλη με εκείνη του νου, δηλαδή την παχυσαρκία και την κατάθλιψη. Βασιζόμενοι στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» των αρχαίων, έχει προ πολλού προταθεί ότι η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της κατάθλιψης. Ενώ αυτή η πολλά υποσχόμενη ιδέα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ένα πράγμα είναι σαφές: η λήψη μόνο συμπληρωμάτων διατροφής δεν αρκεί.

Διαβάστε: 
Συμπληρώματα διατροφής: τα παίρνουν όσοι δεν τα χρειάζονται λένε οι επιστήμονες

Παρόλο που η πρόσληψη διατροφικών συμπληρωμάτων προτείνεται ως μια μέθοδος για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας, δεν φαίνεται να βοηθά στην εξάλειψη της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αντ 'αυτού, η τακτική καθοδήγηση των ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τη βελτίωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς, καθώς και η απώλεια βάρους, μπορεί να προσφέρει περισσότερα αποτελέσματα για την πρόληψη της κατάθλιψης. Η μελέτη χρησιμοποίησε συμπληρώματα που περιείχαν φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα 3 ιχθυέλαια, ψευδάργυρο και σελήνιο τα οποία όμως φάνηκαν να έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

Διαβάστε και αυτό: 
Τροφές για καλύτερο sex

Στην πρόσφατη αυτή έρευνα που ονομάζεται MooDFOOD trial, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Vrije Universiteit Amsterdam στις Κάτω Χώρες, το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων στην Palma de Mallorca της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία αποφάσισαν να βρουν εάν διαφορετικές διατροφικές στρατηγικές θα έχουν κάποια επίδραση στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με πάνω από 1.000 υπέρβαρους ή παχύσαρκους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης και εμφάνιζαν ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά δεν ήταν καταθλιπτικοί. Η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν. Περίπου το 43% των ενηλίκων με κατάθλιψη είναι παχύσαρκοι και οι ενήλικες με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι μισοί έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής με φολικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα 3, ψευδάργυρο και σελήνιο, ενώ οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο. Οι μισοί επίσης λάμβαναν επιπρόσθετα ψυχολογική και συμπεριφοριστική θεραπεία με σκοπό να τους βοηθήσει να αλλάξουν τις μέχρι τότε διατροφικές τους συνήθειες και πρότυπα, η οποία περιλάμβανε στρατηγικές εκμάθησης αντιμετώπισης της χαμηλής διάθεσης, μείωσης των ανθυγιεινών σνακ και αύξηση της κατανάλωσης της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε: 
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της όρασης

Μετά το τέλος του έτους, ένας ίδιος αριθμός ατόμων από κάθε ομάδα ανέπτυξε κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, τα συμπληρώματα διατροφής αποδείχθηκαν ότι δεν έφεραν καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την αποφυγή της κατάθλιψης σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Η επικεφαλής συγγραφέας Mariska Bot από το Amsterdam UMC πρόσθεσε ότι "Θεραπευτικές συνεδρίες που στοχεύουν στην πραγματοποίηση αλλαγών προς μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά δεν απέτρεψαν πειστικά την κατάθλιψη", αν και οι επιστήμονες βρήκαν κάποια στοιχεία ότι οι θεραπείες απέτρεψαν τα καταθλιπτικά επεισόδια σε όσους από τους συμμετέχοντες παρακολούθησαν όλες τις συνιστώμενες συνεδρίες. Έτσι, η σχέση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της βελτιωμένης ψυχικής υγείας εξακολουθεί να δίνει θετικές υποσχέσεις.

"Ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια μεσογειακού στυλ δίαιτα που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο, καθώς και λίγο κόκκινο κρέας και πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης", ανέφεραν οι συντονιστές του προγράμματος MooDFOOD καθηγητές Marjolein Visser και Ingeborg Brouwer από το Vrije Universiteit Amsterdam. Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν από την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: moodfood-vu.euexeter.ac.uk

Όροι: 
Κατηγοριες: