Το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα για να διατηρήσουμε τον έλεγχο τους βάρους μας. Μια πρόσφατη μελέτη ωστόσο, αποκάλυψε ότι το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γιαούρτι μπορεί να συμβάλει και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, προσφέροντας παράλληλα οφέλη για την  ψυχική υγεία.

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι η κατάθλιψη αποτελεί πια μάστιγα παγκοσμίως, πλήττοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται ως η κύρια αιτία αναπηρίας και επιβαρύνει τη συνολική παγκόσμια εικόνα των ασθενειών.  Μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ενήλικες στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερη ποσότητα γάλακτος και γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν μικρότερες ποσότητες αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Ο καθηγητής Ryoichi Nagatomi του Πανεπιστημίου Tohoku και συνεργάτες του στην Ιαπωνία και την Κίνα μελέτησαν 1.159 ενήλικες Ιάπωνες ηλικίας 19 έως 83 ετών. Όλοι ερωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και μελετήθηκαν και τα επίπεδα κατάθλιψής τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν  γάλα και γιαούρτι είτε με χαμηλά λιπαρά είτε πλήρες. Το τυρί, το βούτυρο και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο. Όσοι έτρωγαν γάλα και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μια έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, ήταν λιγότερο καταθλιπτικοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. 

Τα οφέλη από τα γαλακτοκομικά αυτά προϊόντα θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οφείλονται στην τρυπτοφάνη. Όπως αναφέρουν: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου και η εξάπλωσή της σ' ένα ορισμένο διάστημα) των καταθλιπτικών συμπτωμάτων λόγω των ευεργετικών τους συστατικών, όπως είναι το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη μπορεί να μετατραπεί σε 5-υδροξυτρυφθοφάνη (5-ΗΤΡ) η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Επομένως, η λήψη τρυπτοφάνης μπορεί να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξάνοντας το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η έλλειψη σεροτονίνης σχετίζεται αιτιωδώς με καταθλιπτικά συμπτώματα».

Ωστόσο, η κατανάλωση γάλακτος με πλήρη λιπαρά δεν συσχετίστηκε με συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα οφέλη της τρυπτοφάνης στο γάλα ακυρώνονται από τα trans-λιπαρά οξέα. Επίσης, στην μελέτη μετρήθηκαν μόνο το γάλα και το γιαούρτι και όχι το τυρί ή το βούτυρο. Όπως συμβαίνει πάντα με τις συσχετιζόμενες μελέτες, εκείνες δηλαδή που βρίσκουν μια σύνδεση μεταξύ δύο παραγόντων, δεν αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά περιορίζουν την κατάθλιψη.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν το γάλα για την υγεία του εγκεφάλου: "Η κατανάλωση γάλακτος έχει συνδεθεί με την παρουσία υψηλότερων επιπέδων φυσικών αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η καθηγήτρια Debra Sullivan,  από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: "Εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι το γάλα είναι πολύ σημαντικό για τα οστά και τους μυς σας. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι μπορεί να είναι σημαντική και για τον εγκέφαλό σας" 

Όροι: 
Κατηγοριες: