Κατσικίσιο γάλα: ένας «θησαυρός» από τα παλιά

Συνδεδεμένο με τις μνήμες μας σε κάποιο ορεινό χωριό, το κατσικίσιο γάλα, ξαναμπαίνει δυναμικά στη διατροφή μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολύτιμα συστατικά. Σε κάποιους μπορεί να «μυρίζει» και να το αποφεύγουν, όμως όσοι δεν ενοχλούνται από την έντονη γεύση του, μόνο θετικά έχουν να αναφέρουν για το κατσικίσιο γάλα. 

 

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Πού υπερέχει;

Πιο εύπεπτο από το αγελαδινό, το κατσικίσιο γάλα έχει λιγότερη λακτόζη και είναι ιδανικό για όσους έχουν ελαφρά δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Είναι πλούσιο σε ινοσιτόλη και άρα πιο ελαφρύ σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα συνήθως δεν προκαλεί τις αλλεργίες που ίσως προκληθούν από άλλα είδη γάλακτος ενώ λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσής του, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και φωσφόρου από τον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, η οποία και ανέφερε, πως το κατσικίσιο γάλα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ανθρώπινο γάλα. 
Στα θετικά του θα πρέπει να προσμετρηθεί και η έλλειψη αντιβιοτικών και ορμονών στο κατσικίσιο γάλα, καθώς οι περισσότερες κατσίκες δεν επιβαρύνονται με αυξητικές ορμόνες, όπως τα βοοειδή. 

Τι να προσέξετε; 

Στην αγορά κυκλοφορεί πλέον βιολογικό κατσικίσιο γάλα, που μπορείτε να προμηθευτείτε. Αυτό που θα πρέπει  πάντα να γνωρίζετε είναι πως αν σας προσφέρουν φρέσκο κατσικίσιο γάλα, θα πρέπει να το βράσετε πρώτα ενώ αν το βρείτε τυποποιημένο, θα πρέπει να κοιτάξετε αν έχει παστεριωθεί.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: