Τα ωμέγα 3 που προέρχονται από τα ψάρια είναι αποτελεσματικότερα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Νέα ευρήματα, ωστόσο, δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι ωμέγα-3 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους.

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Guelph στο Οντάριο του Καναδά ανακάλυψαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα ιχθυέλαια μπορεί να είναι περίπου οκτώ φορές πιο αποτελεσματικά στο να εμποδίσουν και να σταματήσουν την ανάπτυξη επιθετικών όγκων καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνα που προέρχονται από φυτικές πηγές. Ο καθηγητής David Ma, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν πρόσφατα τα συμπεράσματά τους στο Journal of Nutritional Biochemistry

Ένας από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού είναι ο HER2-θετικός.  Στον τύπο αυτό, οι όγκοι του μαστού περιέχουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνη HER2, η οποία προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, αλλά ο καθηγητής Ma και η ομάδα του ήθελαν να εξετάσουν αν είναι ορισμένοι τύποι ωμέγα-3 πιο αποτελεσματικοί από άλλους. Υπάρχουν δύο τύποι ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) . Ο τρίτος τύπος ωμέγα-3 είναι το φυτικό  α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο απαντάται στη σόγια, το έλαιο κράμβης και το λιναρόσπορο.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτών των τριών τύπων ωμέγα-3 στην ανάπτυξη όγκων του μαστού σε ποντίκια που είχαν εκτραφεί για να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με θετικό HER2. Κάθε ποντίκι εκτέθηκε σε ένα από τα τρία διαφορετικά ωμέγα-3 πριν από τη γέννησή του, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς τα λιπαρά οξέα επηρεάζουν την ανάπτυξη του όγκου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στα ωμέγα-3 EPA και DHA που προέρχονται από ιχθυέλαιο παρουσίασαν μείωση 60%-70% στο μέγεθος του όγκου, καθώς και 30% μείωση στον αριθμό των όγκων του μαστού.  Οι ίδιες δόσεις φυτικών ALA δεν είχαν την ίδια επίδραση στους καρκινικούς όγκους όπως τα ΕΡΑ και DHA. Για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, οι ποντικοί έπρεπε να εκτεθούν σε πολύ υψηλότερες δόσεις ALA.

Συνολικά, διαπίστωσαν  ότι το EPA και το DHA ήταν οκτώ φορές πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων καρκίνου του μαστού από ότι το ALA.

Ο καθηγητής Ma και η ομάδα του εξήγησαν ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του καρκίνου ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία αναστέλλει τις οδούς που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του όγκου. Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές προτείνουν ότι το EPA και το DHA είναι τα καλύτερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη τους υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα οφέλη της ΕΡΑ και της DHA καταναλώνοντας δύο με τρεις δόσεις λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ο καθηγητής Ma προσθέτει ότι τα αυγά και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι επίσης καλές πηγές DHA. Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει στο μέλλον πώς τα τρία είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επηρεάζουν την ανάπτυξη και  άλλων τύπων καρκίνου του μαστού.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: