Το νόστιμο, οικονομικό και πολύ ωφέλιμο σκουμπρί

Προσπαθώντας να βάλουμε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή μας, ψάρια όπως ο τόνος ή ο άγριος σολομός μας έρχονται στο νου. Υπάρχει όμως ένας πιο υγιεινός και βιώσιμος τρόπος για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αυτά τα ωφέλιμα λιπαρά: να επιλέξουμε το νόστιμο και φθηνό σκουμπρί που ζει και στις θάλασσες της χώρας μας.

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019

Το σκουμπρί (Scomber scombrus, σκόμβρος ο γνήσιος) ή αλλιώς τσίρος, είναι πελαγικό είδος ψαριού που ζει σε κοπάδια και συγγενεύει με τον κολιό και τον τόνο. Απαντάται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και στη Μεσόγειο. Το κρέας του είναι αρωματικό, τρυφερό, ζουμερό, καφεκόκκινο και πιο νόστιμο απ’ του κολιού. Στο εμπόριο διατίθεται φρέσκο, καπνιστό, με σάλτσα, κατεψυγμένο, μαριναρισμένο και σε κονσέρβα. Τα ψάρια που αλιεύονται την άνοιξη είναι αδύνατα και αφήνονται να λιάζονται στον ήλιο και είναι ο λεγόμενος τσίρος, ενώ τα παχύτερα ψάρια, που αλιεύονται το φθινόπωρο παστώνονται. Ταξινομείται ως λιπαρό ψάρι με λευκό κρέας, δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του είδους. Είναι επίσης ένα από τα πλουσιότερα σε υγιεινά ωμέγα 3-λιπαρά οξέα ψάρια, η τιμή αγορά τους είναι αρκετά οικονομική και η κατανάλωσή του μας παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.

Καρδιά

Ως πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την οξείδωση των λιπών στη ροή του αίματος, προσφέρει προστασία από καρδιακές παθήσεις. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επίσης βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης συμβάλλοντας περαιτέρω στην καρδιαγγειακή υγεία και στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Οστά και οστεοπόρωση

Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τα τρόφιμα και τη διατήρηση της καλής πυκνότητας των οστών. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή φωσφόρου που αποτελεί μέρος των οστών και της σύνθεσης των δοντιών μας και την ανάπλαση των οστών. Τέλος, περιέχει μαγνήσιο το οποίο βελτιστοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου και ρυθμίζει τον μεταβολισμό της βιταμίνης D με περαιτέρω οφέλη για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και D, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τη διαφοροποίησή τους σε ειδικούς τύπους ώστε να αντιμετωπίσουν διάφορους τύπους παθογόνων και ασθενειών και ρυθμίζουν τις διάφορες διαδικασίες της φλεγμονής. Η βιταμίνη D για παράδειγμα είναι γνωστό ότι συμβάλλει σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως αρθρίτιδα, δερματίτιδα ή αλλεργίες. Το συνένζυμο Q10 που επίσης περιέχει το σκουμπρί, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και λοιμώξεων.

Πηγή πρωτεϊνών για τους μυς

Το σκουμπρί είναι μια θαυμάσια πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης που βοηθά στην κατασκευή και διατήρηση των μυών και συμβάλλει στον ενεργειακό μεταβολισμό. Τα αμινοξέα που σχηματίζουν την πρωτεΐνη συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση, όρεξη και τον ύπνο βοηθώντας στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.

Μαλλιά και δέρμα

Είναι πλούσιο σε Omega-3 και 6 και λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και E που τροφοδοτούν τα μαλλιά και το δέρμα από τα έσω, διατηρούν την υγρασία τους και τα βοηθούν να είναι και να φαίνονται υγιή. Άλλα θρεπτικά συστατικά του σκουμπριού (βιταμίνες Β, χολίνη, ψευδάργυρος) συμβάλλουν επίσης στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα

Υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βρίσκονται στον εγκέφαλο. Έχει διαπιστωθεί ότι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις γνωστικές και συμπεριφορικές λειτουργίες. Αυτό αυξάνει τη μνήμη και την απόδοση και αποτρέπει επίσης τον κίνδυνο εκφυλιστικών νόσων. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: