Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη δυσπεψία

Η πέψη είναι ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα και οι κοινές διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η καούρα, η παλινδρόμηση, η ναυτία, τα αέρια, οι κράμπες στο στομάχι και δυσκοιλιότητα, ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς καθημερινά. Το ντουλάπι της κουζίνας μας φαίνεται να διαθέτει πολλές φυσικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021

Αντί να καταφεύγετε πάντα σε φάρμακα, τα παρακάτω παραδοσιακά χωνευτικά μπορεί να αντιμετωπίσουν τη δυσπεψία και γενικά κάποια από τα πεπτικά προβλήματα και να σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο:

Χυμός κρεμμυδιού

Ανακατέψτε 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό κρεμμυδιού με 1/4 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.

Σκόρδο

Κόψτε μια σκελίδα σε φέτες, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα σόδα ψησίματος. Θα σας προσφέρει ανακούφιση από τα ανεπιθύμητα αέρια στο στομάχι και τις καούρες.

Χυμός lime

Προσθέστε το χυμό από 1/4 ενός lime σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό μαζί με 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος και πιείτε το αργά.

Παπάγια ή ανανάς

Η παπάγια βοηθά στην πέψη και την υγεία των εντέρων καθώς περιέχει κάποια ένζυμα που βοηθούν στον καθαρισμό της πεπτικής οδού, στη μείωση του πρηξίματος, της ναυτίας και των μετεωρισμών. Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη που συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών και γενικά βοηθά στην πέψη.

Ροφήματα με διάφορα βότανα

Πολλά γνωστά τσάγια μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε το στομάχι. Το τζίντζερ αναφέρεται συχνά ως τονωτικό του στομάχου και μπορεί να βοηθήσει με διάφορες πεπτικές διαταραχές. Το τσάι του χαμομηλιού μπορεί να χαλαρώσει και να βοηθήσει με αέρια, φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Το τσάι με μέντα μπορεί να ελέγξει τα αέρια και τις καούρες αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Χαλαρώνει τους μύες του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τους πιθανούς σπασμούς. Οι σπόροι μάραθου ή αγριοκύμινου είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Μπορείτε να μασήσετε και να καταπιείτε μια κουταλιά μαραθόσπορους όταν υποφέρετε από δυσπεψία καθώς περιέχουν έλαια που καταπραΰνουν τους σπασμούς στο έντερο, ανακουφίζουν από τη ναυτία και βοηθούν στον έλεγχο του μετεωρισμού. Η ρίζα γλυκόριζας καταπολεμά τις καούρες και τα έλκη, καταπραΰνει την αναστάτωση του στομάχου και τη δυσπεψία καλύπτοντας την επένδυση του στομάχου. Ο κόλιανδρος έχει γνωστές πεπτικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από τις καούρες και τα αέρια.

Μαύρο πιπέρι

Συνήθως, η δυσπεψία χαρακτηρίζει τη χρόνια έλλειψη υδροχλωρικού οξέος στον οργανισμό μας. Το μαύρο πιπέρι έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών .

Ζεστό νερό

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ένα φλιτζάνι με απλό πόσιμο ζεστό νερό διευκολύνει τη δυσπεψία και καταπραΰνει το στομάχι.

Ξίδι μηλίτη

Δοκιμάστε να πιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι μηλίτη αναμεμειγμένο με μισό φλιτζάνι νερό και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι. Θα σας βοηθήσει να χωνέψετε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Σόδα ψησίματος

Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος (μαγειρική σόδα) σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Εάν το στομάχι σας είναι πολύ όξινο, η λύση αυτή εξουδετερώνει το στομαχικό οξύ και επίσης βοηθά στην ανακούφιση από τα αέρια. Ορισμένοι προσθέτουν και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πέψη και να μειώσουν τα υπερβολικά αέρια. Οι ζωντανοί αυτοί μικροοργανισμοί, γνωστοί και ως "καλά" βακτηρίδια, υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το tempeh, το kimchi και το ξινολάχανο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: