Ζεστά τρόφιμα και ποτά που ενισχύουν την πέψη

Όσοι δοκίμασαν κάποτε μια διατροφή με ωμά τρόφιμα ή αναγκάστηκαν να φάνε κρύο πλιγούρι βρώμης μια κρύα μέρα, θα ξέρουν ήδη ότι το σώμα χρειάζεται και λίγη ζέστη. Αν και τα ωμά τρόφιμα μας διατηρούν σε ενέργεια και σε καλή φόρμα, το σώμα χρειάζεται και την ευχαρίστηση του ζεστού, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Αν και τα ωμά λαχανικά και φρούτα περιέχουν περισσότερα ένζυμα από τα μαγειρεμένα, τα κρύα φαγητά επιβραδύνουν λίγο την διαδικασία της πέψης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ένζυμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την πέψη, αντίθετα χρειάζεται μια ισορροπία. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα ωμά τρόφιμα έχουν τα σημαντικά οφέλη τους, αλλά η ισορροπία στις θερμοκρασίες των τροφίμων που καταναλώνουμε θα κάνει τεράστια διαφορά στην συνολική υγεία του σώματός μας.

Αν φέρουμε στο μυαλό μας την αίσθηση που έχουμε όταν φάμε μια ζεστή σούπα σε αντιπαράθεση με αυτήν που έχουμε όταν φάμε μια κρύα σαλάτα, θα δούμε ότι ναι μεν η σαλάτα είναι δροσιστική, μας γεμίζει ενέργεια αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση που αφήνει η ζεστή σούπα που πάει και εναπόκειται το στομάχι μας. Τα ζεστά τρόφιμα είναι το πράσινο φως για το πεπτικό σύστημα και επιτρέπουν στα υγρά να ρέουν πιο εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που το τσάι και ο καφές βοηθούν στην πέψη, όπως επίσης και το ζεστό νερό με το λεμόνι το πρωί.

Υπάρχουν τρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο ζεστά για να διευκολύνουν την πέψη και να ζεστάνουν το σώμα. Μην ανησυχείτε, οι σαλάτες και τα smoothies θα εξακολουθήσουν να είναι εκεί, αλλά μην ξεχνάτε και αυτές τις επιλογές :

Ζεστό τσάι τζίντζερ

Κλασσικό ρόφημα που ενισχύει την πέψη. Καταπολεμά τις φλεγμονές, ενισχύει την πέψη, και ανακουφίζει από τις κράμπες. Προτιμήστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Πατατόσουπα

Είναι πλήρης φυτικών ινών (πολύ περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από τα φασόλια και το καλαμπόκι) που διευκολύνουν την πέψη. Είναι ένα ζεστό φαγητό που ικανοποιεί το σώμα και επηρεάζει την πέψη με πολλούς τρόπους. Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, και παρέχει ικανές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6.

Μαγειρεμένα ριζωματώδη λαχανικά

Τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, τα γογγύλια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, οι κολοκύθες, μπορούν να φτιάξουν υπέροχα εύπεπτα πιάτα που το σώμα μας θα εκτιμήσει. Δοκιμάστε τα στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Σοταρισμένα λαχανικά

Δοκιμάστε σοταρισμένα φυλλώδη λαχανικά για να διαπιστώσετε πόσο ευεργετικά είναι στην πέψη, και πόσο βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία θα βοηθήσουν το σώμα σας να αποκτήσει υγεία σε όλα τα επίπεδα. Τα φύλλα και οι βλαστοί από τα παντζάρια, το σπανάκι, το kale, σοταρισμένα θα σας ικανοποιήσουν και γευστικά με την γήινη, τραγανή και ελαφρώς γλυκιά αίσθησή τους.

Πλιγούρι βρώμης και χυλός ρυζιού

Αν το στομάχι σας δεν αντέχει τα λαχανικά, το ρύζι ολικής αλέσεως και το πλιγούρι βρώμης είναι μια πολύ καλή λύση. Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα και αποφύγετε την γλουτένη, για να έχετε μέγιστες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, και πλήρη χαλάρωση του σώματος. Προσθέστε αν θέλετε λίγο τζίντζερ για να ενισχύσει την γεύση. Θα σας παρέχουν αρκετό μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: