Ένας φθηνός τρόπος για την ανάπτυξη των μαλλιών: χυμός κρεμμυδιού

Τα κρεμμύδια, ενώ θεωρούνται ένα ταπεινό προϊόν πρώτης ανάγκης σε κάθε κουζίνα, μπορούν να έχουν και πολύ διαφορετικές χρήσεις εκτός του ότι προσθέτουν γεύση στο φαγητό μας. Μπορεί να είναι έκπληξη για κάποιους, αλλά ο χυμός κρεμμυδιού αποτελεί επίσης ένα σπιτικό γιατροσόφι για την τριχόπτωση.

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Η τριχόπτωση έχει διάφορες μορφές, από την απλή αραίωση έως την πλήρη φαλάκρα και η πιο κοινή αιτία της λέπτυνσης ή της απώλειας της τρίχας είναι μια κληρονομική κατάσταση που ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία. Η τριχόπτωση μπορεί ακόμη να προκληθεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και ορμονικών αλλαγών. Η παραδοσιακή θεραπεία με το χυμό του κρεμμυδιού μπορεί να μην ακούγεται τόσο ελκυστική αλλά χρησιμοποιείται από πολλούς εδώ και δεκαετίες.

Η χρήση του χυμού κρεμμυδιού για την αναγέννηση των μαλλιών δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς. Μία μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Dermatology έδειξε ότι η εφαρμογή χυμού κρεμμυδιού στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των μαλλιών σε μερικούς ανθρώπους. Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες που είχαν γυροειδή αλωπεκία (Alopecia Areata), η οποία είναι μια συχνή μορφή τριχόπτωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη της τρίχας ξεκίνησε μετά από 2 εβδομάδες χρήσης χυμού κρεμμυδιού, ο οποίος εφαρμόστηκε στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα. Σχεδόν το 74% των συμμετεχόντων είχε κάποια αναγέννηση τρίχας μετά από 4 εβδομάδες, και στις 6 εβδομάδες περίπου το 87% εμφάνισαν νέες τρίχες. Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες αλλά η αναγέννηση των μαλλιών ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες.

Πώς ο χυμός κρεμμυδιού μπορεί να βοηθήσει;

Οι θρεπτικές ουσίες στο χυμό κρεμμυδιού που εφαρμόζεται στα μαλλιά μπορεί να θρέψουν τα θυλάκια των τριχών, αυξάνοντας την πυκνότητα και βελτιώνοντας τη λάμψη και την αντοχή των μαλλιών. Επιπλέον, ανάλογη διατροφή μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει το σπάσιμο και την αραίωση του τριχωτού. Ο λόγος που ο χυμός κρεμμυδιού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:

Διαιτητικό θείο

Το θείο είναι ένα από τα πιο κοινά μέταλλα στο σώμα. Χρειάζεται για την επαρκή παραγωγή ενζύμων και πρωτεϊνών. Το θείο στο χυμό κρεμμυδιού μπορεί να δώσει στα μαλλιά την τροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Μπορεί επίσης να αυξήσει την αναπτυσσόμενη φάση της τρίχας. Το θείο βρίσκεται επίσης στην κερατίνη, η οποία δίνει στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά αυξημένη ανθεκτικότητα και δύναμη. Η κερατίνη αποτελείται από ισχυρές πρωτεϊνικές ίνες που βοηθούν στην προστασία των επιθηλιακών κυττάρων. Τα αμινοξέα που αποτελούν αυτές τις πρωτεΐνες κερατίνης περιέχουν υψηλά επίπεδα θείου.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής που σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβάλουν στην τριχόπτωση. Ένα υγιές τριχωτό είναι πιο πιθανό να έχει ισχυρά τριχοθυλάκια.

Αντιοξειδωτικά

Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και το ένζυμο καταλάση που μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση για μερικούς ανθρώπους. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να καταστρέψουν τα θυλάκια των τριχών και να οδηγήσουν σε αραίωση και απώλεια μαλλιών. Η αφαίρεση ή μείωση των ελεύθερων ριζών μπορεί να μειώσει τη βλάβη στους θύλακες της τρίχας.

Τρόπος προετοιμασίας

Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια, κόψτε σε μικρά κομμάτια και με τη βοήθεια ενός blender ή αποχυμωτή πολτοποιήστε τα και περάστε τα πιέζοντας από ψιλή σίτα ή τουλπάνι για να μείνει ο χυμός τους. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβακάκι και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ή καλύψτε τα σημεία που έχουν αραίωση ή φαλάκρα. Αφήστε το για τουλάχιστον 15 λεπτά (περισσότερο αν μπορείτε να ανεχτείτε τη μυρωδιά) και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα ήπιο σαμπουάν. Επαναλάβετε καθημερινά για να ενθαρρύνετε την αναγέννηση των μαλλιών. Εάν χρησιμοποιείτε χυμό κρεμμυδιού στο δέρμα του κεφαλιού σας για πρώτη φορά, δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό. Εάν η μυρωδιά είναι πολύ έντονη για σας, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού ή ροδόνερο ή λίγο μέλι.

Όροι: 
Κατηγοριες: