Τα καλά κρυμμένα μυστικά της πατάτας!

Το γνωρίζουν όλοι: οι πατάτες περιέχουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό συστατικό τους. Είναι γεμάτες από θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλότερες σε θερμίδες από άλλα αντίστοιχα φαγητά όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά.

 

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022

Αν δεν τρώτε την πατάτα σας με τυρί και μπέικον, τότε μόνο καλό μπορεί να σας κάνει. Το μεγαλύτερο προτέρημα της πατάτας είναι πως το άμυλό της είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί. Γι' αυτό το λόγο, ο οργανισμός μετατρέπει ένα κομμάτι του σε λιπαρά οξέα, τα οποία με την σειρά τους κρατάνε σε υγιή κατάσταση το έντερό σας και βοηθάνε στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη. 

Το ισχυρό άμυλο της πατάτας επίσης ενδέχεται να μειώνει και την κακή χοληστερόλη με τους επιστήμονες να έχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο αλλά να μην μπορούν για την ώρα να το επιβεβαιώσουν. Μερικές βραστές πατάτες με λίγο ελαιόλαδο πάντως ενδέχεται να μειώνουν δραστικά την χοληστερόλη.

Οι ευεργετικές δυνατότητες της πατάτας ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ. Ο δείκτης κορεσμού είναι μια λίστα με διαφορετικά τρόφιμα στην οποία κατατάσσονται όλα τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο μας χορταίνουν. Η πατάτα βρίσκεται στην κορυφή αυτή της λίστας. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να φάτε κάτι που να σας χορτάσει τίποτα δεν συγκρίνεται με την πατάτα. Και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη αφού όσο πιο χορτάτοι αισθάνεστε τόσο λιγότερο τρώτε κάτι που απομακρύνει τα ενδεχόμενα των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.

Επίσης, οι πατάτες μειώνουν την αρτηριακή πίεση με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ενώ οι πρωτεΐνες της δίνουν ενέργεια στο σώμα σας. Διάφορες μελέτες ισχυρίζονται ακόμα ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη για τις ημικρανίες, την νόσο του Αλτσχάιμερ, του εγκεφαλικού επεισοδίου, των καρδιακών νόσων και του διαβήτη.

Τέλος, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαμορφώνει γερά δόντια και οστά, η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το φυλλικό οξύ που επίσης συναντάται στην πατάτα βοηθά στην ανάπτυξη ενός μωρού στη μήτρα. Κι όμως, οι πατάτες έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι ένα τόσο συνηθισμένο φαγητό και ταυτόχρονα τόσο θαυματουργό. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε την τόσο διαδεδομένη ύπαρξή τους ανάμεσά μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: