Καταπολεμά το τζίντζερ τα γαστρικά οξέα;

Οι «καούρες» στο στομάχι που με τα χρόνια εξελίσσονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μια συνηθισμένη νόσος που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ανακούφιση σε φάρμακα του εμπορίου. Μήπως όμως, η λύση είναι πιο απλή;

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Και ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατασκευάσει πολλά σκευάσματα για την ανακούφιση της καούρας, ένα μπαχαρικό, το τζίντζερ, φαίνεται πως αποτελεί μια οικονομική και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα. 

Από την κουζίνα, στο…φαρμακείο!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Molecular Research and Food Nutrition» το 2007, αποκάλυψε πως το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του έλκους του στομάχου και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού  που προκαλεί το έλκος σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα για τις νόσους αυτές, όπως είναι η λανσοπραζόλη. 
Η αποτελεσματικότητά του μάλιστα ήταν τόση, που οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι πως ένα τεμάχιο τζίντζερ είχε 8 ισχυρότερη δράση στην αναστολή παραγωγής οξέος του στομάχου. 
Ωστόσο, τα οφέλη του τζίντζερ, δεν σταματούν εδώ. Σε άλλες έρευνες, βρέθηκε πως έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από τις βλάβες στο DNA και αναστέλλοντας τελικά το έλκος. Να σημειωθεί επίσης, πως ενώ τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τα γαστρικά οξέα, απενεργοποιούν τα πεπτικά ένζυμα και αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης λόγω απώλειας της προστατευτικής επίδρασης των οξέων του στομάχου, το τζίντζερ, έχει την ακριβώς αντίθετη δράση, καθώς διαθέτει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο τόσο ισχυρό και με δεκάδες αντιμικροβιακές ιδιότητες. 
Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί δεν προτρέπουν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τις φαρμακευτικές τους αγωγές, αλλά ανοίγουν το δρόμο για νέες, εναλλακτικές θεραπείες με τη βοήθεια της φύσης. 

Όροι: 
Κατηγοριες: