Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφικές συνήθειες!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία ασθένεια η οποία εντοπίζεται τουλάχιστον μία φορά στο 40% του πληθυσμού. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η καούρα η οποία προκαλείται όταν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο. Συνήθως αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν, οτι υπάρχει εξίσου αποτελεσματική αντιμετώπιση αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες.

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι επιστήμονες λοιπόν κατέληξαν, ότι μία από τις αιτίες είναι η υπερφαγία. Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων φαγητού το γαστρικό υγρό, ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και προκαλεί καούρα, βήχα, και δυσφορία. Οι ποσότητες λοιπόν των φαγητών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα διατροφικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να τρώμε τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε, ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός να ολοκληρώνει τη διαδικασία της χώνεψης, ενώ ακόμη είμαστε όρθιοί και όχι ξαπλωτοί. Τα παραπανήσια κιλά είναι ένα επίσης πρόβλημα το οποίο επιδεινώνει τις καούρες οι οποίες προέρχονται από την αύξηση της πίεσης του στομάχου, που προκαλεί η αύξηση του βάρους. Με τον ίδιο τρόπο και οι έγκυες λόγο του εμβρυϊκού σάκου, κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης έχουν επίμονες καούρες. Επομένως  ο διαρκής έλεγχος και η συντήρηση του σωματικού βάρους μειώνουν αισθητά τα συμπτώματα.

Αναγκαίο κρίνεται η αποφυγή μιας διατροφής αυξημένης σε υδατάνθρακες όπως μακαρόνια, ρύζι και όσπρια, καθώς δημιουργεί κακά βακτηρίδια, λόγω της κακής τους πέψης. Επίσης απαγορευτικά κρίθηκαν το αλκοόλ, ο καφές, το κρεμμύδι τα ανθρακούχα ποτά, οι χυμοί εσπεριδοειδών και η σοκολάτα, γιατί υπεραυξάνουν την παραγωγή γαστρικού οξέως. Επιπλέον το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπή καθώς επιδεινώνει δραστικά τα συμπτώματα, ενώ τα ρούχα θα πρέπει να είναι ευρύχωρα στη περιοχή του στομάχου προκειμένου να ελαττώσουμε την πίεση. 

Αντικαθιστούμε τα ροφήματα με τίλιο ή χαμομήλι τα οποία εξουδετερώνουν ως ένα βαθμό τα συμπτώματα και δεν περιέχουν καφεΐνη. Προτιμάμε  μικρά γεύματα και πολλά, ενώ η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως τα πουλερικά, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε τις δύσπεπτες φυτικές ίνες, των προϊόντων ολικής άλεσης. 

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: