Ο χυμός από κόκκινο λάχανο “φαρμακό” για το πεπτικό σύστημα

Το φούσκωμα είναι ένας τρόπος που το σώμα σας σας λέει ότι τα πράγματα δεν εκτελούνται ομαλά. Όταν οι τοξίνες συσσωρεύονται στο έντερο σας, ο υπερβολικός αέρας μπορεί να παγιδευτεί στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και παλινδρόμηση οξέος. 

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021

Το φούσκωμα είναι ένα εξαιρετικά κοινό ζήτημα στομάχου, αλλά τα πεπτικά προβλήματα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ζωής.

Το κόκκινο λάχανο είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορείτε να καταναλώσετε για να εξομαλύνετε το πεπτικό σας σύστημα και να χτυπήσετε το φούσκωμα. Βοηθάει στην λειτουργία του εντέρου και έχει και άλλα οφέλη.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το κόκκινο λάχανο περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, μαζί με πολλές άλλες βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη C σε κόκκινο λάχανο ενεργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κύτταρα από ζημιές. Η βιταμίνη C παρέχει στο σώμα σας τη δύναμη και την υποστήριξη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει την εισβολή βακτηρίων και λοιμώξεων και να διατηρήσει το σώμα σας υγιές.

2. Υγιές έντερο

Η αδιάλυτη ίνα στο κόκκινο λάχανο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Βοηθά επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το χυμό κόκκινο λάχανο βοηθά να κρατήσει το πεπτικό σύστημα ευτυχισμένο και υγιές.

3. Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το κόκκινο λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Research in Pharmaceutical Science διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λάχανων οδήγησε σε μείωση του πρηξίματος. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο κόκκινο λάχανο την καθιστούν φυσική θεραπεία για φούσκωμα και φλεγμονή.

4. Χρόνιες παθήσεις

Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο λάχανο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αναστροφή βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer, η ασθένεια του Huntington και η νόσο του Parkinson. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με άλλα βρώσιμα φυτά, το κόκκινο λάχανο βρέθηκε ότι μειώνει την ενδογενή βλάβη του DNA στα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο λάχανο είχε ικανότητες καταπολέμησης ασθενειών και μπορεί να είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Συνταγή χυμού κόκκινου λάχανου

  • 1 κόκκινο λάχανο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 χούφτα κόλιαντρο
  • 1 κομμάτι ρίζας τζίντζερ
  • 1/4 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό καρύδας

Τρόπος παρασκευής: Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ με λίγο πάγο ή νερό αν χρειαστεί. 

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: