Οι ξηροί καρποί διατροφικοί σύμμαχοι σε καλή σεξουαλική ζωή
Οι ξηροί καρποί αποτελούν συστατικό της μεσογειακού τύπου διατροφής αλλά μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την σύσταση και την διατροφική τους αξία, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα πολύτιμο διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα φιστίκια και γενικότερα οι ανάλατοι ξηροί καρποί σε ποσότητα των 30 γραμμαρίων την ημέρα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή από άλλη αιτία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Οι καρποί είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), την ‘κακή’ χοληστερόλη όπως λέγεται κατά μέσο όρο 10 mg/dl και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες. Ωστόσο η προσθήκη ξηρών καρπών στη συνήθη διατροφή θα πρέπει να γίνεται με κάποιες προσαρμογές. Οι θερμίδες που καταναλώνονται συνήθως με ξηρούς καρπούς (περίπου 150 θερμίδες για μια χούφτα) και το ακόρεστο λίπος των ξηρών καρπών θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής.
Επιπρόσθετα σε μελέτες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί κατ' αρχήν μειωμένη κατανάλωση ξηρών καρπών από τους άνδρες που εμφάνισαν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με άνδρες ίδιας ηλικίας που δεν ανέφεραν προβλήματα στύσης. Αν και η ευεργετική επίδραση της μεσογειακού τύπου διατροφής στη στύση έχει αποδοθεί στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των διαφόρων συστατικών που την αποτελούν, πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα που έδειξε ότι οι ξηροί καρποί μαζί με τα λαχανικά συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό σ' αυτό το αποτέλεσμα. Η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μείωσε κατά περίπου 50% την πιθανότητα για εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ξηροί καρποί εκτός των άλλων αποτελούν σημαντική πηγή αργινίνης που είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που ως γνωστό ευθύνεται για την διαστολή των αρτηριών του πέους και την αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σωμάτια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ξηροί καρποί κατέχουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των συστατικών της μεσογειακής διατροφής όσον αφορά την προστασία από την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό ‘διατροφικό σύμμαχο’ για μια καλή σεξουαλική ζωή και υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία.