Σχετικα Αφιερωματα

Η βιταμίνη D και η στυτική λειτουργία

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των ανδρών σχετίζονται με την στυτική λειτουργία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins University, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 3.400 Αμερικανούς άνδρες, 20 ετών και άνω, που δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο. Το 30% είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό λίτρου αίματος. Το 16% αυτών έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία.

Το 35% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D ενώ από τους άνδρες που δεν είχαν την συγκεκριμένη διαταραχή ανεπάρκεια βιταμίνης είχε μόνο το 29%. Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η φλεγμονή και συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης D είναι να διατηρεί τα κανονικά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου το οποίο με την σειρά του διατηρεί γερά τα οστά.

Ανεπάρκεια της βιταμίνης ωθεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών που αποκαλούνται ιόντα υπεροξειδίου. Αυτές οι ρίζες μειώνουν το νιτρικό οξύ του οργανισμού μας που χρειάζεται για να λειτουργούν ομαλά τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νιτρικού οξέος τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν σωστά και δεν επιτυγχάνεται στύση.

 ‘Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εύκολο να εντοπιστεί και η αντιμετώπισή της είναι απλή με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική, διατροφή, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και έκθεση στον ήλιο’ δηλώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου ενώ συμπληρώνουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να αποκαταστήσει την στυτική λειτουργία.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 40% των ανδρών άνω των 40 ετών και το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών δεν είναι σε θέση να επιτύχουν και να διατηρήσουν στύση. Ενώ από ανεπάρκεια βιταμίνης D πάσχει το 40% των ενηλίκων Αμερικανών.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: