Είναι τα καρύδια το μυστικό για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας;

Τα καρύδια θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την τόνωση της υγείας των σπερματοζωαρίων και η κατανάλωση περίπου 70 γραμμαρίων  αυτού του ξηρού καρπού θα μπορούσε να αναστείλει τη διαδικασία που μειώνει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται σε ποντίκια.

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Περίπου 70 εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και σε ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 50% αυτών των περιπτώσεων, το πρόβλημα πηγάζει από τον άνδρα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Delaware δείχνει κάτι που θα μπορούσε να το αλλάξει: η κατανάλωση περίπου 70 γραμμαρίων καρυδιών καθημερινά μπορεί να βελτιώσει την υγεία των σπερματοζωαρίων μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια διαδικασία η οποία βλάπτει τα σπερματοζωάρια. «Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε οξειδωτική βλάβη, καθώς η μεμβράνη αποτελείται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA)», εξηγούν οι επιστήμονες. "Τα PUFA είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οξειδωτική βλάβη λόγω της βιοχημικής τους δομής". Ειδικά όταν οι άνδρες ακολουθούν τη συνηθισμένη δυτική διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κύτταρα του σπέρματος μπορεί να επιδεινωθούν με την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Τα καρύδια, ως ο μοναδικός ξηρός καρπός που αποτελείται κυρίως από αυτά τα πολυακόρεστα οξέα, μπορεί να είναι η ιδανική φυσική προσθήκη στη δίαιτά τους για να ενισχύσουν τη γονιμότητα.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει την θεραπευτική δύναμη των καρυδιών όσον αφορά την ανδρική γονιμότητα. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Biology of Reproduction, αποκάλυψε ότι οι άντρες ηλικίας 21 έως 35 ετών που έτρωγαν 75 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες είδαν «αυξημένη ζωτικότητα, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων» και λιγότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το itrofi.gr προτείνει να συμπεριλάβετε τα καρύδια σε διάφορα καθημερινά πιάτα όπως στις αγαπημένες σας σαλάτες ή τα snacks και τα επιδόρπια.  Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα και την υγεία των ωαρίων.  "Η μεταβολή της περιεκτικότητας σε PUFA και η οξειδωτική βλάβη στα ωάρια μπορεί να μεταβάλει την υγεία των θυλακίων των ωοθηκών, να επηρεάσει την ωορρηξία και την παραγωγή προγεστερόνης", εξηγούν. Τα ωμά καρύδια είναι καλύτερα από τα ψημένα καθώς τα PUFA μπορεί να μεταβληθούν με τη θερμότητα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους βασίζονται σε έρευνες σε ποντίκια και επομένως δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση με τις διαδικασίες που εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης βρίσκονται σε συμφωνία εκείνα των προηγουμένων ερευνών, ότι δηλαδή τα καρύδια παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σπέρματος.

Όροι: 
Κατηγοριες: