Αμύγδαλο: Ο αφανής ήρωας…

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το αμύγδαλο ως ένα απλό και ιδιαίτερα δημοφιλή ξηρό καρπό, ο οποίος μπορεί να μας χορτάσει την πείνα την ώρα που απολαμβάνουμε ένα ποτό. Κι όμως, το αμύγδαλο είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό σνακ. 

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

Πρόκειται για μία τροφή, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και μας βοηθάει σε πολλές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι αναπνευστικές διαταραχές, ο βήχας, οι καρδιακές διαταραχές, η αναιμία, η ανικανότητα, και ο διαβήτης. Επίσης βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών, την περιποίηση του δέρματος (ψωρίαση), και στην οδοντιατρική φροντίδα.
Τα αμύγδαλα βρίσκονται σε μέρη όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτή η εξαιρετικά θρεπτική τροφή είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Σε σύγκριση με όλες τους άλλους ξηρούς καρπούς, είναι εκείνος που συσκευάζεται χωρίς να χάσει κάποιο από τα θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά του.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη από την κατανάλωση αμυγδάλων είναι τα εξής:

Βοηθούν στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα αμύγδαλα είναι μια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έχουν συνδεθεί σε ένα υψηλότερο πνευματικό επίπεδο και έχουν θεωρηθεί από καιρό ένα σημαντικό στοιχείο διατροφής για την καλλιέργεια των παιδιών. Περιέχουν επίσης δύο ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες του εγκεφάλου, ριβοφλαβίνη και L-καρνιτίνη, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μειωμένη εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα στη διατροφή, καθώς επίσης και αμυγδαλέλαιο, είναι θρεπτική για τη συνολική υγεία και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στην αύξηση του επιπέδου των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και στη μείωση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές επίπεδο χοληστερόλης.

Βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, τα αμύγδαλα είναι ένα ισχυρό «όπλο»  για την προστασία και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών, ενώ αποτρέπουν, επίσης, την εμφάνιση της  οστεοπόρωσης.

Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα αμύγδαλα είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και επίσης μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ η παρουσία του μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών προσβολών. Επομένως, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να προλάβει την οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά, επηρεάζουν όλες τις σημαντικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η ενσωμάτωση των αμυγδάλων στο διαιτολόγιό μας, μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε την εκδήλωση των συγκεκριμένων ασθενειών.
Προστατεύουν από τον διαβήτη. Τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της αντιδραστικής αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Αυτή η διαφοροποίηση προσφέρει προστασία από τις επικίνδυνες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος που οι διαβητικοί συχνά υποφέρουν από μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ή ένα γεύμα με ένα απροσδόκητα υψηλό επίπεδο σε ζάχαρη. Τα αμύγδαλα βοηθούν στην επεξεργασία της γλυκόζης, κάνοντας την όλη διαδικασία πολύ ομαλότερη, και στη συνέχεια ασφαλέστερη.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα μονο-ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στα αμύγδαλα ικανοποιούν την όρεξη και αποτρέπουν την κατανάλωση  υπερβολικής ποσότητας  φαγητού. Η διαιτητική ίνα σε αμύγδαλα συμβάλλει επίσης στην αίσθηση της είναι γεμάτη, παρά τρώγοντας μόνο ένα μικρό ποσό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά αμύγδαλα (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στο ιδανικό τους βάρος, και όχι από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν τα αμύγδαλα και υποφέρουν από τις διακυμάνσεις του βάρους. 

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και για το λόγο αυτό  βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πίνετε μία σημαντική ποσότητα νερού, όταν καταναλώνετε  αμύγδαλα για να επιταχυνθεί η διαδικασία της πέψης. 

Για όλα τα παραπάνω, τα αμύγδαλα μπορούν δίκαια να χαρακτηριστούν ως οι αφανείς ήρωες της διατροφής μας και μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα.

Φωτογραφία από τον χρήστη Irina Iriser στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: