Σχετικα Αφιερωματα

Λιναρόσπορος: Mία σούπερ-τροφή και τα οφέλη της για την υγεία μας!

7 ευεργετικές ιδιότητες του λιναρόσπορου που τον κάνουν απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

1. Οι σπόροι λιναριού είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά

Οι σπόροι λίνου είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες που τα ίχνη της χάνονται στην αρχαιότητα. Υπάρχουν δύο είδη σπόρων, καφέ και χρυσά, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά.

Μια τυπική δόση για τους τεμαχισμένους σπόρους λίνου είναι 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια). Μόλις μία κουταλιά της σούπας όμως παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά

Αν είστε χορτοφάγος ή δεν τρώτε ψάρια, οι σπόροι λίνου μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών. Είναι μια πλούσια πηγή του λιπαρών οξέων ΩΑ-3 ALA. Τα φυτικά ALA λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογονικές ιδιότητες

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.

4. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών

Μόλις μία κουταλιά σπόρων λίνου περιέχει 3 γραμμάρια ινών, δηλαδή 8-12% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι λιναρόσποροι περιέχουν δύο τύπους διαιτητικών ινών - διαλυτών (20-40%) και αδιάλυτων (60-80%). Με τόσες πολλές φυτικές ίνες συγκεντρωμένες σε κάθε μικροσκοπικό σπόρο, προσθέτοντας σπόρους λιναριού στη διατροφή σας μπορεί να βελτιωθεί η πεπτική σας υγεία.

5. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη

Ένα άλλο όφελος για την υγεία των σπόρων λιναριού είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

6. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Οι μελέτες σε σπόρους λιναριού επικεντρώθηκαν επίσης στη φυσική του ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι σπόροι λίνου έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Οι λιναρόσποροι είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης με σπουδαία οφέλη για την υγεία. Η πρωτεΐνη λιναρόσπορου είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.

Μην περιμένετε άλλο! Εντάξτε από σήμερα κιόλας τον λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή! Βρείτε τον σε προνομιακή τιμή στις ΑΒ βασιλόπουλος προσφορές.

Όροι: 
Κατηγοριες: