Σχετικα Αφιερωματα

Oι θαυματουργοί σπόροι chia

Οι σπόροι chia, το απόλυτο αρχαίο superfood, αποτελούσε μέρος του καθημερινού διαιτολογίου των Αζτέκων, των Μάγια και των Ινδιάνων της ΝΔ Αμερικής και του Μεξικό. Στις μέρες μας η υπερτροφή αυτή, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, κερδίζει την προσοχή και την προτίμηση πολλών από μας όχι αδικαιολόγητα, ενώ καλλιεργείται ευρέως σε διάφορα μέρη του κόσμου.  

 

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

Τα οφέλη για την υγεία μας:  

  • Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.  
  • Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια.
  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όπως και στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Προκαλούν αίσθημα κορεσμού, συντελώντας στην απώλεια βάρους αυξάνοντας αντίθετα την αντοχή και την ενέργειά μας.

Εναλλακτικές προτάσεις για την κατανάλωσή τους:

Ωμοί

Προσθέτουμε 1-2 κ.γλ. σπόρους chia στο γιαούρτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στη βρώμη, στο τυρί τύπου cottage ακόμη και μέσα σε κάθε είδος σάντουιτς. Τους πασπαλίζουμε πάνω από οποιαδήποτε σαλάτα,  σε dressings ή σάλτσες για κρέατα και ζυμαρικά, στα smoothies και στα πρωτεϊνικά shakes σας ή και σε κάθε ζεστό ρόφημα.

Μαγειρεμένοι

Γίνονται αλεύρι: χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ και έχετε ένα πρώτης τάξεως αλεύρι για όλες τις χρήσεις.  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό είτε  με ένα μέρος από το αλεύρι σπόρων chia είτε και εξ ολοκλήρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ολόκληρους στην παρασκευή ψωμιού ή γλυκών.

Στα καθημερινά σας πιάτα

Τους προσθέτουμε  στα όσπρια και στις σούπες για να πήξουν. Βάζουμε 60ml σπόρους chia σε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας ή αντικαθιστούμε με chia το τρίμμα φρυγανιάς στην παρασκευή μπιφτεκιών (για κάθε 450 γρ. κιμά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σπόρους).  Ταιριάζουν τέλεια σε ομελέτες, scrambled eggs ακόμη και πάνω από τηγανητές πατάτες. 

Όροι: 
Κατηγοριες: