Προβιοτικές τροφές πέρα από το γιαούρτι

Ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι το γιαούρτι, αλλά εάν δεν σας αρέσει ή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές αυτών των ευεργετικών βακτηρίων. 

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Διαφορετικά είδη βακτηριδίων παράγονται σε διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και προσφέρουν ένα φάσμα πλεονεκτημάτων σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι μας προτρέπουν να τρώμε μια ποικιλία από αυτή την κατηγορία τροφών.

Ξυνολάχανο

Ένα πολύ αγαπημένο και πολυσυζητημένο τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση σε αλατισμένο νερό, προερχόμενο από τη βόρεια Ευρώπη, είναι ταυτόχρονα πικάντικο και αλμυρό και μας προσφέρει βιταμίνες Β και C. Είναι γεμάτο με Lactobacillus plantarum, ένα ισχυρό προβιοτικό που καταπολεμά διάφορες ασθένειες και μειώνει τη χοληστερόλη.

Kombucha

Άλλη μεγάλη πηγή ευεργετικών βακτηρίων που προσφέρει τόνωση. Πρόκειται για ένα είδος τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Ρωσία ή την Κίνα. Έχει ξινή γεύση που θυμίζει ένα συνδυασμό ξυδιού από μηλίτη με σόδα. Το Kombucha, όπως και τα άλλα τρόφιμα και ποτά ζύμωσης, είναι πλούσιο σε ευεργετικά βακτήρια και βιταμίνες Β. Περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται γλυκαρικό οξύ και το οποίο θεωρείται ότι προσφέρει βαθειά αποτοξίνωση.

Miso

Αποτελείται από σόγια σε συνδυασμό με κριθάρι ή ρύζι και είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα που χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες, λαχανικά, κρέατα και ψάρι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και Β6. Είναι επίσης μια καλή πηγή φωσφόρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Kimchi

Επειδή είναι φτιαγμένο από μια ποικιλία από λαχανικά και καρυκεύματα (όπως λάχανο Napa, σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ και σάλτσα ψαριού) και ζυμώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το πικάντικο Κορεάτικο βασικό τρόφιμο περιέχει μια πολύ διαφορετική ποικιλία προβιοτικών. 

Τουρσιά

Τα περισσότερα τουρσιά στα ράφια των καταστημάτων παρασκευάζονται από ξύδι, αλλά παραδοσιακά, τα ξινά τουρσιά απέκτησαν τη δυνατή τους γεύση από τη ζύμωση μέσα σε άλμη που ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ. Επιλέξτε λοιπόν τα φυσικά ζυμωμένα – μη παστεριωμένα τουρσιά σε άλμη. 

Kefir

Αυτό το ρόφημα από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, αναπτύχθηκε αρχικά στην περιοχή του Καυκάσου και έχει γεύση σαν υγρό γιαούρτι. Περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία -τουλάχιστον 10 είδη- φιλικών βακτηρίων από τα γιαούρτια. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το kefir είναι πιο εύπεπτο από το γάλα.

Tempeh

Το Tofu χρησιμοποιείται ευρύτερα από το tempeh, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο για την υγεία. Πρόκειται για ένα ινδονησιακό πιάτο ζυμωμένης σόγιας που έχει μια πιο σταθερή υφή από το tofu και τα προβιοτικά οφέλη του προέρχονται από τη διαδικασία της ζύμωσης. 

Ορισμένα είδη τυριού

Αν και οι περισσότεροι τύποι τυριού ζυμώνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τους περιέχουν προβιοτικά. Τα καλά βακτήρια επιβιώνουν στη διαδικασία ωρίμανσης σε μερικά τυριά όπως στο gouda, τη μοτσαρέλα, το cheddar, το roquefort και τα τύπου cottage. 

Ψωμί με προζύμι

Το ψωμί με μαγιά γίνεται με διαδικασία ζύμωσης του αλευριού με το νερό που, στη συνέχεια, προστίθεται στη ζύμη. Η διαδικασία ζύμωσης διευκολύνει την πέψη σε σύγκριση με άλλους τύπους ψωμιού και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: