Συμπληρώματα ω-3 λιπαρών; Πιθανώς δεν αξίζουν τον κόπο

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών ή του εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με μεγάλη, ανεξάρτητη μελέτη, τα εκπληκτικά ευρήματα της οποίας απομυθοποιούν τα καρδιακά οφέλη των σκευασμάτων αυτών που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές των Πανεπιστημίων East Anglia, Durham και Manchester. Δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική βιβλιοθήκη  Cochrane Database of Systematic Reviews και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία.

Τα ωμέγα-3 συμπληρώματα ιχθυελαίων που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια διατήρησης της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, δεν θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και ίσως να μειώσουν και τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης. Η ανασκόπηση της διεθνώς αναγνωρισμένης βιβλιοθήκης Cochrane, αξιολόγησε 79 από τα πιο εμπεριστατωμένα πειράματα για τα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και έδειξε ότι κάνουν «μικρή ή καθόλου διαφορά» στους πρόωρους θανάτους. Η έκθεση δεν διέθετε αρκετά δεδομένα για να εξετάσει εάν τα ίδια τα λιπαρά ψάρια ήταν ευεργετικά, αλλά τα λιπαρά ωμέγα-3 που περιείχαν, όταν λαμβάνονταν ως συμπλήρωμα, δεν είχαν οφέλη.

Ενώ τα φυτικά ωμέγα-3, που βρέθηκαν σε έλαια από σπόρους και ξηρούς καρπούς φαίνεται να έχουν κάποια οφέλη για τις καρδιακές ανωμαλίες, δεν ήταν σημαντικά. "Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Dr Lee Hooper από το Πανεπιστήμιο East Anglia. "Παρόλες αυτές τις πληροφορίες, δεν βλέπουμε προστατευτικά αποτελέσματα”. Και ενώ τα ευρήματα αυτά είναι αντίθετα με τις δημοφιλείς πεποιθήσεις, ο Dr Hooper πρόσθεσε ότι «οι πιο αξιόπιστες μελέτες έδειξαν σταθερά ελάχιστη ή καθόλου επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών μακράς αλυσίδας στην καρδιαγγειακή υγεία. "Ενώ τα λιπαρά ψάρια είναι υγιεινά τρόφιμα, είναι ασαφές, λόγω του μικρού αριθμού δοκιμών, εάν η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών προστατεύει την καρδιά".

Τα λιπαρά ωμέγα 3 είναι μια ομάδα μορίων λίπους μακριάς αλυσίδας που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεγαλύτερες ποσότητες  από αυτά είναι απαραιτήτως και καλύτερες. Παρ 'όλα αυτά είναι μακράν το πιο διαδεδομένο διαιτητικό συμπλήρωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας ακρογωνιαίος λίθος μιας παγκόσμιας βιομηχανίας υγείας αξίας δισεκατομμυρίων ετησίως. Οι κρατικοί διατροφικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα ωμέγα-3 προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι οι συμβουλές του NHS είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Αυτά τα οφέλη τώρα φαίνονται λιγότερο βέβαια και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που λαμβάνουν συμπληρώματα ως εναλλακτική λύση, δεν φαίνεται να αποτελούν πανάκεια για μια υγιεινή διατροφή. Στην έρευνα του Cochrane διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν τα ωμέγα 3 των λιπαρών ψαριών, κυρίως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA,) δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν καρδιακές προσβολές, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα προβλήματα.

Ενώ βοηθούσαν στη μείωση ορισμένων λιπών στο αίμα, τα οφέλη από τη μείωση των βλαβερών τριγλυκεριδίων αντισταθμίστηκαν από τη μείωση της ωφέλιμης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) - ενός τύπου χοληστερόλης που προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών και συγκεντρώνει τα λίπη στο αίμα που πρόκειται να ανακυκλωθούν στο ήπαρ. Τα φυτικά ωμέγα-3, κυρίως το αλφαλινολενικό οξύ (ALA), φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ανωμαλιών της καρδιάς, ενώ το 2,6% των χρηστών συμπληρωμάτων επηρεάστηκε σε σύγκριση με το 3,3% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Υπήρχε επίσης ελάχιστο ή καθόλου όφελος αναφορικά με τους θανάτους.

Η έρευνα κάλυψε 112.000 άτομα με τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές, συνήθως δοκιμάζοντας ένα συμπλήρωμα έναντι ενός εικονικού φαρμάκου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αν και ορισμένοι πρότειναν ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3, καθώς οι παρασκευαστές τροφίμων το προσθέτουν στα τρόφιμα. Παρόμοια προβλήματα είχαν παρατηρηθεί και με τις βιταμίνες, όπου η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων για την αναπαραγωγή των ωφελειών μιας υγιεινής διατροφής ήταν πραγματικά επιβλαβής. Τα συμπληρώματα έχουν συχνά σημαντικό κόστος, επομένως η συμβουλή των ειδικών σε όσους τα αγοράζουν με την ελπίδα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είναι να ξοδέψουν τα χρήματά τους για λαχανικά.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: