Οι τροφές-ασπίδα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας

Η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος και καλύτερη θωράκιση του οργανισμού. Μαζί με τα αντηλιακά καλλυντικά, η επιλεγμένη διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Μάθετε ποιες τροφές είναι τα φυσικά «αντηλιακά» του δέρματος, καθώς τα συστατικά τους μας προστατεύουν δραστικά από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα καλοκαιρινά εγκαύματα. 

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο), οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, τα προβιοτικά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε τροφές όπως το βοδινό συκώτι, το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, το γάλα, τα ιχθυέλαια, το αυγοτάραχο, το βούτυρο και ο κρόκος του αυγού. Πλούσιες φυτικές τροφές σε προβιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα, το μάνγκο, τα κόκκινα μήλα, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και η σόγια.

Η βιταμίνη C βοηθά στην σύνθεση κολλαγόνου άρα και στην προστασία της επιδερμίδας, την αποκατάσταση ιστών και τνη επούλωση πληγών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολα και τα σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά.

Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, στο σιτάρι και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών. Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Οι πολυφαινόλες αυξάνουν την ενδογενή δερματική φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ξηρότητα. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι το κακάο, το κόκκινο κρασί, το ρόδι, το πράσινο και το μαύρο τσάι.

Ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών που ενισχύουν την φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο.

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα).

Τα φλαβονοειδή μπορούν να απορροφήσουν τις ακτίνες UV, βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αυξάνουν το οξυγόνο και την ροή του αίματος. Πλούσια πηγή φλαβονοειδών είναι οι μπανάνες, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, το σπανάκι, διάφοροι ξηροί καρποί, το πράσινο τσάι, το σέλινο, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα κ.α. 

Τέλος, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η σωστή ενυδάτωση. Η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι λοιπόν απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: