Σχετικα Αφιερωματα

Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει φυσικά σε πολλές τροφές. Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των ματιών, ειδικά για την όραση σε αμυδρό φως, είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αναπαραγωγή. Υπάρχουν πολλά είδη τροφίμων που είναι καλές πηγές αυτής της βιταμίνης  και τα οποία σας προσφέρουν την ποσότητα που χρειάζεστε καθημερινά.

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές της βιταμίνης Α. Η πρώτη, η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δεύτερη, η προβιταμίνη Α, βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα. Η βιταμίνη Α από τα τρόφιμα αποθηκεύεται στο ήπαρ μέχρι να την χρειαστεί ο οργανισμός μας και είναι συνδεδεμένη με τις πρωτεΐνες πριν μεταφερθούν όπου είναι αναγκαίες.

Η βιταμίνης Α είναι γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή και την επιφάνεια του κερατοειδούς. Επίσης είναι απαραίτητη για πολλές φυσιολογικές διαδικασίες, όπως η διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας όλων των επιφανειών των ιστών (επιθήλια): π.χ. του δέρματος, της επένδυσης της αναπνευστικής οδού, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του εσωτερικού του αυτιού αλλά και του ματιού μας.  Παράλληλα υποστηρίζει την καθημερινή αντικατάσταση των κυττάρων του δέρματος και εξασφαλίζει ότι ιστοί όπως ο επιπεφυκότας είναι σε θέση να παράγουν βλέννες και να εμποδίζουν τη μόλυνση.

Ποιες τροφές παρέχουν βιταμίνη Α:

Φρούτα και λαχανικά: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, σέσκουλα, μπρόκολο, γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθες, καλαμπόκι, μάνγκο, πεπόνι, βερίκοκα, παπάγια,

Ζωϊκές πηγές: Συκώτι, αυγά, γάλα (συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος)

Έλαια: Κόκκινο φοινικέλαιο

Πλήρως ανεπτυγμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και παρατηρείται συνήθως μόνο σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο ή με προβλήματα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί νυχτερινή τύφλωση, κακή ανάπτυξη και αυξημένη ευαισθησία στις μολύνσεις. Ενώ είναι σημαντικό να έχετε αρκετή βιταμίνη Α, δεν θα πρέπει επίσης να παίρνετε και μεγάλες ποσότητες από αυτήν καθώς αποθηκεύεται στο σώμα και η περίσσεια της μπορεί να έχει τοξική επίδραση, καταστρέφοντας το ήπαρ, τα οστά και τα μάτια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ υψηλή πρόσληψή της για πολλά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η μέση συνιστώμενη διαιτητική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α είναι 800 μg. 

Όροι: 
Κατηγοριες: