Σχετικα Αφιερωματα

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο έξυπνους και λιγότερο ευαίσθητους στο σύνδρομο «ομίχλης του εγκεφάλου»

Ενώ όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε καθώς και να διασπά τα λίπη και τις πρωτεΐνες, η βιταμίνη Β6 όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορμονική υγεία.

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις βιταμίνες Β για να μετατρέψει τα τρόφιμα που τρώμε σε ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β6 παίζει  σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και εμπλέκεται στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στο αίμα που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Είναι επίσης απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά αλλά και τη υγιή λειτουργία του στα άτομα όλων των ηλικιών. Βοηθά τον οργανισμό να παράξει τις ορμόνες σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και νορεπινεφρίνη που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος. Επιπλέον συμβάλλει στη δημιουργία της μελατονίνης που είναι σημαντική για τη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού και του ύπνου. Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης B6 είναι πρωταρχικής σημασίας και για τη γήρανση του εγκεφάλου. Ο συνδυασμός βιταμίνης Β6, Β12 και φολικού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση, γεγονός που δείχνει ότι οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Alzheimer και της κατάθλιψης.

Παρά την ποικιλία των σημαντικών ρόλων που διαδραματίζει η βιταμίνη Β6 στο σώμα μας, μοιάζει να έχει αδικαιολόγητα παραμεληθεί στον τομέα των συμπληρωμάτων και της ευεξίας - ειδικά σε σύγκριση με τις άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η βιοτίνη και η Β12. Ωστόσο, αν μελετήσουμε τις υποδείξεις των διατροφολόγων και άλλων ειδικών στον τομέα της υγείας, θα αρχίσουμε να κατανοούμε πόσο σημαντική είναι, καθώς και τα συνολικά οφέλη και τους ρόλους που διαδραματίζει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Η βιταμίνη B6 ή πυριδοξίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που απομονώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930. Ο όρος Β6 αναφέρεται στις έξι συνήθεις μορφές της, δηλαδή την φωσφορική πυριδοξάλη 5’ (PLP), που φαίνεται να είναι η πιο δραστική μορφή ανθρώπινης βιταμίνης, την πυριδοξόλη (PL), την πυριδοξαμίνη (ΡΜ), την πυριδοξίνη (ΡΝ), την φωσφορική πυριδοξαμίνη 5’ (ΡΜΡ) και την φωσφορική πυριδοξίνη 5’ (ΡΝΡ).

Καθημερινές απαιτήσεις σε βιταμίνη Β6

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση  (RDA) για τους ενήλικες ηλικίας 19-50 ετών είναι 1,3 mg, για τους άντρες 51 ετών και άνω 1,7 mg, για τις γυναίκες 51 ετών και άνω 1,5 mg, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 1,9 mg και κατά τη διάρκεια του θηλασμού 2,0 mg.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β6

  • Φυτικά τρόφιμα: εμπλουτισμένα δημητριακά πρωϊνού, φασόλια, ξηροί καρποί, πατάτες, γλυκοπατάτες, δαμάσκηνα,  ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κλπ., μπανάνες, μπιζέλια, αβοκάντο, σπανάκι, φιστίκια, ηλιόσπορος.
  • Ζωικά τρόφιμα: κόκκινο κρέας, πουλερικά, συκώτι, ψάρια
  • Το ανθρώπινο γάλα περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β6 για τα βρέφη 0-6 μηνών.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αρκετή βιταμίνη Β-6 είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι σοβαρές ανεπάρκειες είναι ασυνήθιστες αλλά ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των χορτοφάγων, ίσως χρειαστεί να πάρουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β-6.

Οφέλη

Έχετε περιέργεια να μάθετε περισσότερα για το γιατί το σώμα μας αγαπάει τόσο πολύ τη βιταμίνη Β6;

Υγιή αιμοφόρα αγγεία

Η ομοκυστεΐνη είναι ένας τύπος αμινοξέων που παίρνει το σώμα μέσω των πλούσιων σε πρωτεΐνες πηγών τροφίμων, αλλά όταν τα επίπεδα του αμινοξέος είναι πολύ υψηλά, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής, καρδιακών παθήσεων και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 σε συνδυασμό με φολικό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων ολικής ομοκυστεΐνης στο σώμα.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της γλυκόζης στον εγκέφαλο. Ουσιαστικά, η βιταμίνη ενθαρρύνει τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και μερικές μελέτες λένε ότι η ανεπάρκεια θα μπορούσε να επηρεάσει ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια καθώς αρχίζουμε να μεγαλώνουμε.

Ομαλότερη λειτουργία των ορμονών

Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής προγεστερόνης για να εξουδετερώσει την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων - μια κορυφαία αιτία ορμονικής δυσλειτουργίας. Η βιταμίνη B6 υποστηρίζει την ανάπτυξη του corpus luteum, από το οποίο προέρχεται από το σύνολο της προγεστερόνης.  Λειτουργεί  επίσης και με τα ηπατικά σας ένζυμα για να απομακρύνει το υπερβολικό οιστρογόνο από το σώμα και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βελτίωση της διάθεσης

Έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κεντρική παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και GABA στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι σημαντικές ενώσεις για τη ρύθμιση της διάθεσης, της κατάθλιψης, του πόνου, της κόπωσης και της πρόληψης του άγχους.

Θεραπεία της αναιμίας

Εάν πάσχετε ήδη από αναιμία, η αύξηση της βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα της κατάστασης όπως η κόπωση, η αδυναμία, οι πόνοι στο σώμα και πολλά άλλα.

Υγεία των ματιών

Η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης Β6 σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες όπως το φολικό είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη υγεία των ματιών.

Διαχείριση της αρθρίτιδας

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει συσχετιστεί με αυξημένα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον πόνο. Η σωστή πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να ωφελήσει την ασθένεια μειώνοντας τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας έτσι το οίδημα και άλλα κοινά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ανακουφίζει και διαχειρίζεται το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις ορμόνες μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β6 μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από συμπτώματα του συνδρόμου αυτού, όπως πόνο στο στήθος, ναυτία, κράμπες, κόπωση και πονοκεφάλους. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη Β6 βοηθά με το PMS λόγω των θετικών επιδράσεών της σε συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του πόνου στον εγκέφαλο, καθώς και λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τη ροή του αίματος και να διαχειρίζεται τις ορμόνες.

Καλύτερος ύπνος

Έχετε ακούσει πιθανώς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μελατονίνη για μια υγιή ρουτίνα ύπνου. Όπως αποδεικνύεται, η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να παράξει μελατονίνη.

Μείωση της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κοινών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης όπως η πρωινή ναυτία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: