Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη ρεσβερατρόλη - την πολύ υποσχόμενη αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί. Γιατί η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται θαυματουργή; Τι έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα;

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Πέρα από το να είναι μια υγιεινή ουσία του κόκκινου κρασιού και άλλων τροφίμων, η ρεσβερατρόλη έχει μια δυναμική που φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία μας. Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης έχουν συνδεθεί με πολλά συναρπαστικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτική ένωση που δρα σαν αντιοξειδωτικό. Κύριες πηγές τροφίμων που την περιλαμβάνουν είναι το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και κάποιοι ξηροί καρποί. Η ένωση αυτή τείνει να συγκεντρώνεται κυρίως στον φλοιό και στους σπόρους των σταφυλιών και των μούρων. Αυτά τα τμήματα του σταφυλιού περιλαμβάνονται στη ζύμωση του κόκκινου κρασιού, εξ ου και η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της έρευνας για ρεσβερατρόλη έχει γίνει σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες. Η έρευνα στον άνθρωπο βασίστηκε σε συμπληρώματα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης, άρα τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι ακριβέστατα.

Ας δούμε, όμως, μερικά συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι επιστήμονες για την ρεσβερατρόλη.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται συνήθως με την ηλικία, καθώς οι αρτηρίες σκληρύνουν. Όταν είναι υψηλή, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να επιτύχει μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει περισσότερο νιτρικό οξείδιο, το οποίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις.

Έχει θετική επίδραση στα λιπαρά του αίματος

Μια μελέτη του 2016 τροφοδοτούσε ποντίκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και επίσης τους έδωσε συμπληρώματα ρεσβερατρόλης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέσα ολικά επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος των ποντικών μειώθηκαν και τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL αυξήθηκαν. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την επίδραση ενός ενζύμου που ελέγχει την παραγωγή χοληστερόλης.

Επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σε ορισμένα ζώα

Υπάρχουν στοιχεία ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια που αποτρέπουν τις ασθένειες της γήρανσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ένωση θα είχε παρόμοιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους. Μια ανασκόπηση των μελετών που διερευνούν αυτή τη σχέση έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη αύξησε τη διάρκεια ζωής στο 60% των οργανισμών που μελετήθηκαν, αλλά η επίδραση ήταν ισχυρότερη στους οργανισμούς που ήταν λιγότερο σχετικοί με τους ανθρώπους, όπως τα σκουλήκια και τα ψάρια.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της ρεσβερατρόλης. Φαίνεται να παρεμβαίνει στα πρωτεϊνικά θραύσματα που ονομάζονται βήτα-αμυλοειδή, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των πλακών που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Alzheimer. Επιπλέον, η ένωση μπορεί να εκπέμψει μια αλυσίδα συμβάντων που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.

Πρόληψη επιπλοκών από διαβήτη

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τον διαβήτη, τουλάχιστον σε μελέτες σε ζώα. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την πρόληψη επιπλοκών από τον διαβήτη. Μια εξήγηση για το πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη είναι ότι μπορεί να σταματήσει ένα συγκεκριμένο ένζυμο από τη μετατροπή της γλυκόζης σε σορβιτόλη. Όταν υπερβολική ποσότητα σορβιτόλης συσσωρεύεται σε άτομα με διαβήτη, μπορεί να δημιουργήσει οξειδωτικό στρες που προκαλεί κυτταρική βλάβη. Στο μέλλον, οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με ρεσβερατρόλη.

Καταπολεμά τον πόνο στις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που οδηγεί σε πόνο στις αρθρώσεις και απώλεια της κινητικότητας. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του χόνδρου από την επιδείνωση. Η διάσπαση των χόνδρων μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας. Έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα έχουν δείξει ότι η ένωση έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να αποτρέπει τη βλάβη των αρθρώσεων Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων, παρεμποδίζοντας τη διάσπαση του χόνδρου.

Καταστέλλει τα καρκινικά κύτταρα

Η ρεσβερατρόλη έχει μελετηθεί, ειδικά σε δοκιμαστικούς σωλήνες, για την ικανότητά της να προλαμβάνει και να θεραπεύει τον καρκίνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Σε μελέτες με ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του γαστρικού, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα, απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η ένωση για τη θεραπεία του καρκίνου του ανθρώπου.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί πάνω στην συγκεκριμένη ουσία και όχι στο κόκκινο κρασί. Είναι δεδομένο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Πηγή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.nature.com

 

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: