flavonoeidh-kamferolh
Καμφερόλη

Η καμφερόλη (kaempferol) είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που έχει απομονωθεί από το τσάι, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, και άλλες φυτικές πηγές. Λειτουργεί στον οργανισμό μας ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρές.  Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, ενώ μελετάται και η χρήση του για την θεραπεία του καρκίνου.

capsaisin
Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη (capsaicin) είναι η δραστική ουσία της ξερής κόκκινης πιπεριάς ("τσίλι") και μιας ποικιλίας πιπεριών, φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae). Αν και είναι τελείως άοσμη, έχει ισχυρότατη καυστική γεύση και δρα κυρίως ως απωθητική-προστατευτική ουσία απέναντι στα φυτοφάγα ζώα. Η καψαϊκίνη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, για αυτό και δεν βοηθάει να πιούμε νερό όταν έχουμε καεί από την πιπεριά. Αντίθετα, το νερό και ιδιαίτερα το κρύο φαίνεται ότι χειροτερεύει την κατάσταση αφού κλείνει τους στοματικούς πόρους, "σφραγίζοντας" μέσα την καψαϊκίνη. Η καυτερή γεύση μπορεί να απομακρυνθεί ταχύτερα με τη λήψη βουτυρωμένου ψωμιού, γιαουρτιού, κρέμας ή με κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Είναι φυσικό αναλγητικό, γνωστό στους ινδιάνους της Καραϊβικής.

quercentin
κερσετίνη

Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που απαντάται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, και κατά κύριο λόγο στα κόκκινα κρεμμύδια, το μήλο, το τσάι, τα λάχανο και το κουνουπίδι.

koiliokakh
Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), και κόπωση.