Πότε μπορούν τα μωρά να πιουν νερό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτός ο κανόνας δεν ισχύει και για τα μωρά; Σε ποια ηλικία πρέπει να φθάσουν για να μπορέσουν να ξεκινήσουν να πίνουν νερό;

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Οι παιδίατροι έχουν προειδοποιήσει τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους της πρόσληψης νερού από μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία τους.

Τα μωρά δεν χρειάζονται νερό με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τα παιδιά και τους ενήλικες, ακόμη και σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα είναι απίστευτα πλούσιο σε νερό με χαμηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών.

Αυτό σημαίνει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να ενυδατώσει επαρκώς το μωρό σας για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς μπορεί να αγνοούν τους πραγματικούς κινδύνους όταν αποφασίζουν να δώσουν νερό στο μωρό τους.

Ένα γεγονός που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι το γάλα της μητέρας αποτελείται από 88% νερό, άρα περιέχει όλα τα υγρά που χρειάζεται το μωρό σας. Το να δώσετε νερό σε ένα μωρό ηλικίας κάτω των 6 μηνών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Μπορεί επίσης να του προκαλέσει κορεσμό και να περιορίσει την επιθυμία του να φάει. Αν μάλιστα πιει πολύ νερό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Τα νεφρά όλων των ανθρώπων έχουν ένα όριο στο πόσο νερό μπορούν να χειριστούν. Αν ξεπεραστεί αυτό το όριο η περίσσεια νερού θα επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος, αραιώνοντας το νάτριο. Μόλις η μείωση αυτή φτάσει κάτω από τα 118ml νατρίου ανά 3,7l, υπάρχει κίνδυνος υπονατριαιμίας. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα προσπαθούν να επιστρέψουν τα επίπεδα νατρίου στο κανονικό, απορροφώντας το επιπλέον νερό και διογκώνοντας σαν ένα μπαλόνι νερού στη διαδικασία, προκαλώντας επιπλοκές όπως σύγχυση, έμετο και μυϊκούς σπασμούς.

Η υπονατριαιμία είναι συνηθισμένη στους μαραθωνοδρόμους που πίνουν πάρα πολλά υγρά σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα χωρίς επίσης να παρέχουν στον οργανισμό αρκετό νάτριο για να υπάρχει εξισορρόπηση. Αν συνεχίσετε να πίνετε, αυτό το υπερβολικό νερό θα φτάσει τελικά στα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας μια επικίνδυνη περίπτωση δηλητηρίασης από το νερό που δημιουργεί πίεση μέσα στο κρανίο και μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε θάνατο. Ένας ενήλικας θα έπρεπε να πίνει 2-19 λίτρα νερού κάθε λίγες ώρες για να φτάσει σε αυτό το σημείο Τα νεφρά των μωρών έχουν το μισό περίπου μέγεθος από ενός ενήλικα. Έτσι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν πολύ νερό και χρειάζονται μόνο λίγα ml για να προκαλέσουν προβλήματα. Επιπλέον,  δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ώστε να φιλτράρουν σωστά το νερό. Κάθε ποσότητα νερού λοιπόν που εισέρχεται στο σώμα τους καταλήγει στο κυκλοφορικό σύστημα, όπου αραιώνει το αίμα τους και αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό κατά 7 έως 8%.Η δηλητηρίαση από το νερό είναι η διαδικασία που συμβαίνει όταν η περίσσεια νερού προκαλεί διαστολή του νατρίου στο σώμα και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, αναφέρουν οι παιδίατροι. Εξηγούν ότι ο οργανισμός τους θα προσπαθήσει υπερβολικά να αντισταθμίσει με το να κάνει τα κύτταρα να απορροφήσουν περισσότερο νερό, πράγμα που θα οδηγήσει σε οίδημα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, κατάσταση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή εγκεφαλικό θάνατο. Τα πιο ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, υπνηλία ή υπερβολική ούρηση. Θεωρείται ότι τα βρέφη ηλικίας έξι μηνών και πλέον θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο 60ml νερού μέσα σε 24 ώρες μέχρι τα πρώτα γενέθλιά τους και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας σχετικά.

Για να είμαστε σαφείς, εάν ένα μωρό 5 μηνών πιει δυο γουλιές νερό ή χυμό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αλλά εάν η ποσότητα είναι υπερβολική τότε το εύθραυστο σύστημά του μπορεί να επιβαρυνθεί σοβαρά. Μόλις αρχίσει να τρώει στερεή τροφή,  μπορείτε να βάλετε το νερό ή χυμό στη διατροφή του, αν και δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Δεν θέλετε να γεμίσετε τον οργανισμό του με κενές θερμίδες όταν πίνει ήδη το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Κατά την ανάμιξη της φόρμουλας, είναι σημαντικό επίσης να ακολουθήσετε τις οδηγίες με ακρίβεια.  Μην προσπαθείτε να τη διαλύσετε με πολύ νερό ώστε να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σε περίπτωση που θεωρείτε ότι το μωρό κερδίζει γρήγορα βάρος.

Όσο το μωρό τρώει καλά και κερδίζει το σωστό βάρος, είναι απίθανο να αφυδατωθεί. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που έχει ένα κρύωμα, γρίπη ή άλλο πρόβλημα υγείας. Όταν τα μωρά είναι άρρωστα, μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν αν δεν πίνουν αρκετά ή χάσουν υγρά μέσω του εμέτου ή της διάρροιας. Αν παρατηρήσετε ότι βγάζετε λιγότερες βρεγμένες και βρώμικες πάνες από ό,τι συνήθως, εάν το μωρό κοιμάται περισσότερο ή είναι ασυνήθιστα κουρασμένο, αν δεν δακρύζει ή εάν το μαλακό σημείο πάνω από το κεφάλι του φαίνεται βυθισμένο, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να θηλάζετε συχνότερα, να δώσετε στο μωρό ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: