Σχετικα Αφιερωματα

Τα αυγά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ανάπτυξη στα μικρά παιδιά

Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα υποσιτιζόμενα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν και να έχουν ένα υγιές ύψος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Εκουαδόρ που επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, το εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ τους και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, ειδικά στις μικρές ηλικίες.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Όπως και αν τα προτιμάτε, μελάτα, βρασμένα καλά, τηγανητά ή ως ομελέτα, τα αυγά φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών.  Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα φθηνό τρόπο για να αποφευχθεί η παιδική καχεξία, δηλώνουν οι ερευνητές.  Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την παιδική ανάπτυξη και κάθε εμπόδιο προς αυτό το σκοπό, είναι, δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό, αμετάκλητο. Η κακή διατροφή είναι μια σημαντική αιτία της καχεξίας, σε συνδυασμό με τις λοιμώξεις και τις διάφορες ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 155 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν πολύ μικρότερη ανάπτυξη από την κανονική.  Τα περισσότερα ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και εμπειρογνώμονες από τον τομέα της υγείας εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος. Η Lora Iannotti και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis, έκαναν μια πειραματική έρευνα στα αγροτικά υψίπεδα του Εκουαδόρ και έδωσαν σε πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έξι έως εννέα μηνών) δωρεάν αυγά ως φαγητό για να δουν αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει.

Μόνο τα μισά από τα 160 παιδιά που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη πήραν καθημερινά ένα αυγό για έξι μήνες, ενώ τα υπόλοιπα παρακολουθήθηκαν για σύγκριση. Οι ερευνητές επισκέπτονταν τις οικογένειες των παιδιών κάθε εβδομάδα για να βεβαιωθούν ότι ακολουθούσαν το πρόγραμμα και να ελέγξουν τυχόν προβλήματα ή παρενέργειες, όπως π.χ. αλλεργία στα αυγά. Η περιορισμένη σωματική αύξηση ήταν πολύ λιγότερο συχνή στην ομάδα που έτρωγε αυγά μέχρι το τέλος της μελέτης - ο επιπολασμός ήταν κατά 47% μικρότερος από ό, τι στην ομάδα των παιδιών που δεν έτρωγαν, παρόλο που σχετικά περισσότερα από αυτά τα βρέφη που τράφηκαν με αυγό θεωρήθηκαν καχεκτικά σε ύψος για την ηλικία τους στην αρχή της έρευνας. Μερικά από τα παιδιά της άλλης ομάδας ελέγχου έτρωγαν κάποια αυγά, αλλά σε καμία περίπτωση τόσα όσα κατανάλωναν εκείνα της ομάδας θεραπείας. Η επικεφαλής ερευνήτρια Iannotti δήλωσε: «Ήμασταν έκπληκτοι από το πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η παρέμβαση. Και αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι τα αυγά είναι μια τροφή πολύ προσιτή και προσβάσιμη για πληθυσμούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε υποσιτισμό ή διατροφική ανεπάρκεια".   Πρόσθεσε επίσης ότι τα αυγά αποτελούν εξαιρετικό φαγητό για τα μικρά στομάχια των παιδιών αυτής της ηλικίας, καταλήγοντας ότι περιέχουν ένα συνδυασμό θρεπτικών ουσιών που πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικός. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρησης Pediatrics.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: