Η προώθηση των σχολικών γευμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας

Η διατροφική εκπαίδευση και η ενθάρρυνση υγιεινών διαιτητικών συμπεριφορών στην τάξη και στα κυλικεία μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών. Η εφαρμογή ισχυρών διατροφικών πολιτικών στο σχολείο συνδέεται με πιο υγιές βάρος στους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδιά που είναι στην προ-εφηβεία καθώς και οι έφηβοι που πηγαίνουν σε σχολεία τα οποία ακολουθούν διατροφική πολιτική και έχουν προγράμματα υγιεινής διατροφής παρουσιάζουν λιγότερο συχνά μια αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σε σύγκριση με όσα φοιτούν σε σχολεία χωρίς τέτοια προγράμματα, ισχυρίζεται μια νέα έρευνα του Yale School of Public Health. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε: Διατροφικά tips και έξυπνα snacks για το σχολείο

Περισσότεροι από ένας στους πέντε Αμερικανούς εφήβους είναι σήμερα παχύσαρκοι, και περίπου οι μισοί έφηβοι είναι υπέρβαροι. Δεν πρόκειται όμως για πρόβλημα μόνο της Αμερικής. Η υπέρβαση του βάρους ή η παχυσαρκία στη νεαρή ηλικία επηρεάζει την υγεία καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, συμβάλλοντας σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η υπέρταση και ο διαβήτης, ασθένειες οι οποίες μειώνουν την παραγωγικότητα και το προσδόκιμο ζωής. Η πενταετής έρευνα, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 600 μαθητές από 12 σχολεία στο New Haven του Connecticut, αποτελεί μία από τις πρώτες σχολικές πολιτικές παρέμβασης οι οποίες μελέτησαν τους μαθητές μέχρι το γυμνάσιο. "Αυτά τα ευρήματα μπορούν να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές σχολικές και κοινοτικές παρεμβάσεις. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και τα σχολεία είναι ένα ζωτικής σημασίας μέσο προσέγγισης των παιδιών και των οικογενειών τους ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και να προωθήσουμε την υγεία », δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Jeannette Ickovics από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. "Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν έντονα τις προηγούμενες διαχειριστικές πολιτικές που παρείχαν υγιεινότερα τρόφιμα για όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία." Οι συγκεκριμένες πολιτικές αποσύρθηκαν, δυστυχώς, πρόσφατα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Donald Trump.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, με την πάροδο του χρόνου, η πορεία του δείκτη μάζας σώματος (ο οποίος αποτελεί μέτρο παχυσαρκίας) των μαθητών που πήγαιναν σε σχολεία με βελτιωμένες διατροφικές πολιτικές και επισιτιστικά προγράμματα, ήταν πιο υγιής. Συνολικά, αυτά τα παιδιά είχαν αύξηση του ποσοστού ΔΜΣ λιγότερο από 1%, σε σύγκριση με τους μαθητές σε μη υποστηριζόμενα σχολεία, οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση 3% με 4%. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι μαθητές που ήταν σε διατροφικά προγράμματα είχαν επίσης πιο υγιεινές συμπεριφορές από τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές ανέλυσαν συμπεριφορικούς και βιολογικούς δείκτες και παρακολούθησαν τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της μέσης εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς αποτελεί την πρώτη σχολική πολιτική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας των πανεπιστημίων με την κοινότητα, τονίζουν οι ερευνητές. "Πρόκειται για μερικές από τις ισχυρότερες ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα ότι η διατροφή και η προώθηση της υγιεινής συμπεριφοράς στην τάξη και τα κυλικεία μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Marlene Schwartz, διευθύντρια του Rudd Center for Food Policy and Obesity στο πανεπιστήμιου του Connecticut.

Διαβάστε επίσης: Η καλή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την απόδοση του μαθητή

Ορισμένες από τις σχολικές διατροφικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν:

  • Εξασφάλιση ότι όλα τα σχολικά γεύματα πληρούν τα ομοσπονδιακά διατροφικά κριτήρια
  • Παροχή ενημερωτικών δελτίων για τους μαθητές και τις οικογένειές τους
  • Εκστρατείες σε επίπεδο σχολείου για τον περιορισμό των ζαχαρωδών ποτών και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης νερού
  • Περιορισμός της χρήσης τροφίμων ή ποτών ως ανταμοιβή για την ακαδημαϊκή απόδοση ή την καλή συμπεριφορά

Επιπλέον, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια σειρά πολιτικών για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, για να διαπιστώσουν εάν αυτό θα είχε αντίκτυπο στον ΔΜΣ. Τα αποτελέσματα έδειξαν δεν είχε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: