Διαμάχη για τον Δείκτη Μάζας Σώματος: οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι είναι ένας καλός δείκτης υγείας τελικά

Αν και ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) έχει κατακριθεί γιατί  δεν διακρίνει το λίπος από την άλιπη μάζα, η ικανότητά του να ανιχνεύει υποκλινικές καρδιομεταβολικές ανωμαλίες ήταν στο ίδιο επίπεδο με την πιο εξελιγμένα τεχνολογικά συσκευή σάρωσης του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε έφηβους, υποστηρίζουν τη χρήση της μέτρησης του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ως χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών επιδράσεων της παχυσαρκίας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, εξέτασε 2.840 παιδιά των οποίων ο ΒΜΙ υπολογίστηκε παράλληλα με τις μετρήσεις των δεικτών του κορμού, των μπράτσων, των ποδιών καθώς και του συνολικού λίπους τους με τη συσκευή DXA (dual-energy x-ray absorptiometry) στην ηλικία των 10 και 18 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο υψηλότερος BMI και ο συνολικός δείκτης μάζας λίπους στην ηλικία των 10 ετών συνδέονταν παρόμοια με πάνω από 200 καρδιομεταβολικά χαρακτηριστικά στην ηλικία των 18 ετών, όπως η υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, η υψηλότερη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών, τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και η υψηλότερη ινσουλίνη.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που ωφελούν την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένα για τον δείκτη λίπους του κορμού, ο οποίος έχει προηγούμενα συνδεθεί με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η ομάδα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η χρησιμότητα του ΒΜΙ, μιας ένδειξης που προέρχεται από τη μάζα και το ύψος ενός ατόμου, έχει αμφισβητηθεί λόγω της ανικανότητάς του να διακρίνει μεταξύ λίπους και άπαχου μάζας και του γεγονότος ότι αγνοεί την κατανομή του λίπους. "Η μελέτη μας έθεσε το ερώτημα του πόσο χρήσιμος είναι πραγματικά ο ΒΜΙ  για την ανίχνευση των επιπτώσεων της παχυσαρκίας στην υγεία, σε σχέση με τις πιο αντικειμενικές σύγχρονες μεθόδους", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Joshua Bell από το Πανεπιστήμιο του Bristol. "Βρήκαμε ότι το λίπος του κορμού είναι το πιο επιβλαβές για την υγεία, αλλά αυτός ο απλός BMI δίνει πολύ παρόμοιες απαντήσεις με αυτές άλλων πιο λεπτομερών μετρήσεων".

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: bristol.ac.uk

Όροι: 
Κατηγοριες: