Πώς η δίαιτα στην εφηβεία σχετίζεται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ

Eπιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νεαρά κορίτσια που κάνουν δίαιτα ήταν πολύ πιο πιθανό να πίνουν, να καπνίζουν και να παραλείπουν το πρωινό. Τα στοιχεία της μελέτης τους έδειξαν ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους οδήγησε σε μια σειρά βλαβερών συμπεριφορών, πιθανώς λόγω της κακής εικόνας που είχαν για το σώμα τους.

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Οι έφηβοι που κάνουν δίαιτα, ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες, εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, όπως αναφέρθηκε σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά , τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην Canadian Journal of Public Health. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερα από 3.300 κορίτσια γυμνασίου στο Οντάριο του Καναδά, τα οποία συμμετείχαν σε μια διαμήκη σχολική μελέτη.

"Μπορεί να φαίνεται φυσικό ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και σε συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και η παράλειψη των γευμάτων, αλλά η εξήγηση δεν είναι τόσο σαφής στην περίπτωση της βαριάς κατανάλωσης οινοπνεύματος. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η δίαιτα και άλλες συμπεριφορές κινδύνου για την υγεία μπορεί να σχετίζονται με κοινούς παράγοντες όπως η κακή εικόνα του σώματος », εξήγησε η Amanda Raffoul, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Οι έφηβοι που κάνουν δίαιτα είναι επιρρεπείς στο κάπνισμα και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 70% των 3.300 κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι ακολούθησαν διάφορες δίαιτες κάποια στιγμή στα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτή τη συμπεριφορά με την πίεση που δέχονται από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και από άλλα μέσα για να αποκτήσουν την "ιδανική σιλουέτα". Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι έφηβοι που κάνουν δίαιτα είναι 1,6 φορές πιο εκτεθειμένοι στο να μην φάνε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωϊνό. Από την άλλη, είναι περίπου 1,5 φορές πιο εκτεθειμένοι στο κάπνισμα και την έντονη κατανάλωση αλκοόλ.

Η κατανόηση των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία αλλά και των κοινωνικών επιδράσεων μπορεί να βοηθήσει

"Η έρευνα αυτή υποδεικνύει τη σημασία της μελέτης των σχετικών με την υγεία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμπεριφορών και της ποικιλίας των επιρροών πάνω σε αυτές συνδυαστικά. Μόνο με την κατανόηση των σύνθετων τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες, μπορούμε να κάνουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, να προβλέψουμε και να παρακολουθήσουμε τις ακούσιες επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων », εξήγησε η Sharon Kirkpatrick, μια από τους συγγραφείς της μελέτης. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν: "Η σκόπιμη απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνουμε, ειδικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό, αφού είναι πιθανό ότι οι καλές πρωτοβουλίες που προωθούν τη δίαιτα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία ως σύνολο και όχι στο βάρος ως δείκτη υγείας."

Η έρευνα δείχνει ότι το 50% των εφήβων αρχίζουν να κάνουν δίαιτα πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Ο δυνητικός κίνδυνος του να εμπλακούν οι έφηβες που κάνουν δίαιτα σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής, ο αυτοτραυματισμός τους ή η στροφή στο κάπνισμα ή το αλκοόλ, είναι υψηλός όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διατροφικής διαταραχής, κατάθλιψης ή χρήσης ναρκωτικών. Όταν τα κορίτσια στερούν τον οργανισμό τους από την απαραίτητη τροφή, επηρεάζουν αρνητικά τη χημεία του εγκεφάλου, προκαλούν πτώση της σεροτονίνης, κάτι που τα οδηγεί σε διάφορους ανεξέλεγκτους πόθους. Γι 'αυτό και η δίαιτα είναι συχνά ένας καταλύτης για τη διατροφική κραιπάλη, τη μέχρι λιμοκτονίας στέρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το να παραλείπονται ολόκληρα γεύματα, κάτι που δημιουργεί άκρατη πείνα ή ίσως την ανάγκη της «αντικατάστασης». Και εξαιτίας του γεγονότος το κάπνισμα, εκτός από τις εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειές του, θα χρησιμοποιηθεί παρορμητικά για να μειώσει το άγχος που συνδέεται με τη στέρηση και θα λειτουργήσει σχεδόν ως αντικατάσταση της τροφής ή ως κατασταλτικό της όρεξης.

Άλλα κατασταλτικά τροφίμων περιλαμβάνουν την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση της τροφής και οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές περισσότερο εάν δεν καταναλώνεται σε συνδυασμό με φαγητό, κάτι που μπορεί να επιθυμούν ιδιαίτερα οι έφηβες, αναφέρουν οι ερευνητές. Το αλκοόλ έχει επίσης ως αποτέλεσμα να καταστέλλει τη μνήμη και να επιτρέπει στο έφηβο κορίτσι να ξεφύγει από το άγχος που βιώνει και να το αποσπάσει από το να σκέφτεται τον εαυτό του αρνητικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συμπεριφορές των παιδιών τους και να αποθαρρύνουν κάθε δίαιτα τύπου yo-yo .

Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί. Και δεν είναι μόνο τα κορίτσια που πρέπει να υποστηριχθούν, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αγοριών κινδυνεύει επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με λίγα λόγια, η κατανόηση του πώς οι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και τις κοινωνικές επιρροές στο σύνολό τους επηρεάζουν τους εφήβους να υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, μπορεί να τους βοηθήσει αποτελεσματικά.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: