Tρόφιμα που ενεργοποιούν την ακμή

Αν κοιτάξουμε τον οργανισμό μας από μια ολιστική προοπτική, η ακμή μπορεί να είναι ένδειξη ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του σώματός μας είναι εκτός ισορροπίας. Είτε πρόκειται για ορμονική ανισορροπία, τοξικότητα ή πεπτικά προβλήματα, το ανθρώπινο σώμα έχει αποδείξει πόσο έξυπνο είναι. Έτσι, μερικές φορές θα χρησιμοποιήσει το δέρμα, δεδομένου ότι είναι και το μεγαλύτερο όργανο, για να αποτοξινωθεί ή να εκφράσει αυτό που συμβαίνει μέσα του.

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Η ακμή είναι το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής του σμήγματος στους αδένες κάτω από το δέρμα, καθώς και η συσσώρευση του σε συνδυασμό με κερατίνη, νεκρά κύτταρα και βακτήρια τα οποία όλα προκαλούν φλεγμονή των πόρων. Οι ορμόνες και η γενετική παίζουν επίσης ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που πλήττει σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής έχει αμφισβητηθεί και ενώ κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ορισμένα είδη τροφίμων, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Αν ξαφνικά ή ανεξήγητα γεμίσετε σπυράκια, πιθανόν οι παρακάτω αποδεδειγμένα ανθυγιεινές αλλά και κάποιες άλλες ωφέλιμες τροφές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι οι αιτίες της ακμής.

Ζάχαρη

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, δημιουργεί φλεγμονές, μειώνει τα επίπεδα pH και ενισχύει κάποιες ορμόνες που ενοχοποιούνται για τα σπυράκια.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τρόφιμα όπως έτοιμα σνακ του εμπορίου, μπισκότα, κέικ, πατατάκια, πίτσες, muffins και λευκό ψωμί είναι εξαιρετικά μεταποιημένες τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης.

Γαλακτοκομικά

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αυξητικές ορμόνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Το γάλα αυξάνει επίσης την παραγωγή ινσουλίνης κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει σπυράκια στο δέρμα.

Κορεσμένα λίπη

Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος χωρίς τα κορεσμένα λίπη, ένα από τα πιο κοινά συστατικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν ορισμένα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο δέρμα, ακριβώς όπως φράζουν τις αρτηρίες στην καρδιά, δημιουργώντας παράλληλα και φλεγμονές. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν λίπος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λίπη είναι ιδανικά για το δέρμα σας.

Γλουτένη

Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή και πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με την ακμή. Τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί, το σιτάρι και τα ζυμαρικά μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τη ζάχαρη, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις υπερβολικά πικάντικες τροφές καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο πεπτικό σύστημα, φλεγμονή και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ακμής.

Σόγια

Παρότι είναι εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα κάποια ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορεί επίσης να βλάψει το το δέρμα εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή αν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες πηγές.

Sushi

Αν είστε λάτρεις του sushi, δεν υπάρχει λόγος να απογοητευτείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν προκαλούν όλοι οι τύποι sushi ακμή. Τα California rolls και όσα έχουν λευκό ρύζι που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καλό θα είναι να αποφεύγονται, όπως και το κρέας καβουριού και η σάλτσα σόγιας που συχνά μολύνονται με γλουτένη. Επιπλέον τα φύλλα nori που περιέχουν ιώδιο μπορεί να αποτελέσουν απειλή και να συμβάλλουν στην κυτταρική φλεγμονή, προωθώντας την ακμή.

Φιστίκια

Μπορεί να φαίνεται περίεργο και όμως τα φυστίκια μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Περιέχουν ένα ανδρογόνο που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Με προσοχή πρέπει να καταναλώνεται φυσικά και το φυστικοβούτυρο. Άλλοι ξηροί καρποί όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα είναι ασφαλή και αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Οστρακόδερμα

Αποφύγετε τον αστακό και τις γαρίδες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο το οποίο, ενώ είναι σίγουρα ευεργετικό για τη συνολικότερη υγεία, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής σε άτομα που είναι ευαίσθητα ή σε περίπτωση υπερκατανάλωσης.

Φράουλες

Το πρόβλημα με τις φράουλες είναι ότι είναι εξαιρετικά υψηλές σε βιταμίνη C, κάτι που είναι ωφέλιμο από την άποψη της φωτεινότητας και της μακροζωίας του δέρματος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό για ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Σοκολάτα-καφεϊνη

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σπυριών στο δέρμα. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι δεν είναι το λίπος στη σοκολάτα που προκαλεί τον ερεθισμό αλλά η θεοβρωμίνη η οποία αναστέλλει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη, απενεργοποιώντας έτσι τους υποδοχείς στρες στο δέρμα. Νευρικές απολήξεις στο δέρμα αντιλαμβάνονται κάθε είδους στρες και όταν το δέρμα εμφανίζει σπυράκια ανταποκρίνεται σε πιθανό άγχος με τη μορφή φλεγμονής. Επίσης, το συκώτι μεταμορφώνει περίπου το 10% της καφεΐνης από τον καφέ ή από άλλα καφεϊνούχα ποτά, σε θεοβρωμίνη, οπότε και η υπερκατανάλωση καφεϊνης έχει τα ίδια αποτελέσματα, δρα δηλαδή ως ανδρογόνο που προάγει τη φλεγμονή και τους σμηγματογόνους αδένες

«Υγιεινά» δημητριακά

Συχνά μας ξεγελούν οι συσκευασίες και η διαφήμιση προϊόντων δημητριακών που κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι. Τα δημητριακά του εμπορίου είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ένας καταστροφικός συνδυασμός δηλαδή για το δέρμα.

Αναψυκτικά και χυμοί

Είναι γνωστό ότι οι συσκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αλλά ξέρατε ότι είναι η απουσία των ινών που τα κάνει τους χειρότερους υποψήφιους μεταξύ των τροφίμων που προκαλούν ακμή;

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει φλεγμονή αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα τεστοστερόνης ή οιστρογόνων στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα αποθέματα ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που μάχεται την ακμή. Ακόμη χειρότερα είναι τα διάφορα αλκοολούχα κοκτέιλ που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: