Το αλκοόλ καταστρέφει την εγκεφαλική λειτουργία των εφήβων

Η εφηβεία αποτελεί μία δύσκολη περίοδο στη ζωή ενός νέου μια και οποιοδήποτε πρόβλημα στο μυαλό ενός νέου  φαντάζει τεράστιο δεν είναι λοιπόν λίγες οι φορές οι οποίες καταφεύγουν  στο αλκοόλ ιδιαίτερα με συντροφιά συνομηλίκων τους. Από έρευνες έδειξαν ότι οι έφηβοι ηλικίας 12-16 χρονών έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.  Οι  επιστήμονες μελέτησαν τόσο την μορφολογία του εγκεφάλου σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου όσο και την κατανάλωση άλλων εθιστικών ουσιών όπως η μαριχουάνα.

 

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Οι μελετητές παρατήρησαν ότι οι έφηβοι, που έπιναν συστηματικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ο όγκος του εγκεφάλου μειώθηκε αισθητά με αποτέλεσμα να προκαλεί αστάθεια, σύγχυση, ενώ παράλληλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν τέτοια, ώστε μερικοί να οδηγούνται μέχρι και την αυτοκτονία. Οι βλάβες παρατηρήθηκαν ότι ήταν μεγαλύτερες στα κορίτσια απ΄ότι στα αγόρια και αυτό οφείλεται στο γεγονός τα αγόρια έχουν μεγαλύτερους μεταβολικούς ρυθμούς κατανάλωσης της αλκοόλης στο αίμα. 

Η εφηβεία είναι ένα στάδιο μεταβατικό για τους νέους ενώ ταυτόχρονα οι αναπτυξιακές τους διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ειδικά ο εγκέφαλος ο οποίος αποτελείται από νευρώνες και πρέπει, για να αναπτυχθούν σωστά, να έχει ολοκληρώσει το 25 έτος της ηλικίας τους δυστυχώς και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δημιουργούν όχι μόνο συμπτώματα εξάρτησης αλλά και εμποδίζουν την μελλοντική ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Ωστόσο, θα πρέπει πέρα από τις μελέτες να αναρωτηθούμε τι ωθεί αυτά τα παιδιά να καταναλώνουν τέτοιες ποσότητες αλκοόλ και από αυτή την ηλικία, γιατί δεν παίζει ρόλο η οικονομική ούτε η κοινωνική θέση των ατόμων στην οποία βρίσκονται οι γονείς των παιδιών αυτών αντιθέτως στις ευκατάστατες οικογένειες είναι πιο σύνηθες μιας και έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Οι έφηβοι θα πρέπει να ενημερωθούν, για τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ και τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και το πόσο εύκολο είναι, για ένα άτομο να εξαρτηθεί αλλά και στην συνέχεια να απεξαρτηθεί.

Όροι: 
Κατηγοριες: