Η αύξηση του σωματικού βάρους των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου στα παιδιά

Οι γυναίκες που έβαλαν είτε υπερβολικό είτε και ανεπαρκές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γέννησαν  παιδιά που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών καρδιομεταβολικών παραγόντων, διαπίστωσαν ερευνητές.

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με σημαντικά αυξημένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των παιδιών ηλικίας 7 ετών, ανακάλυψαν ερευνητές από το Chinese University  του Hong Kong. Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από τον μητρικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και πολλούς άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της προ- και μεταγεννητικής περιόδου.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τους καθηγητές Ronald Ma και Wing Hung Tam από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του παραπάνω πανεπιστημίου, αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της αύξησης βάρους των γυναικών στην εγκυμοσύνη και του καρδιομεταβολικού κινδύνου στους απογόνους τους. Η ομάδα προσκάλεσε 905 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από το Χονγκ Κονγκ για να συμμετάσχουν στην έρευνα και τα ταξινόμησε σε τρεις ομάδες - εκείνες που κέρδισαν βάρος είτε λιγότερο, είτε μέσα ή πάνω από τα όρια των οδηγιών του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ και τις τυποποιημένες τιμές αύξησης βάρους κατά την κύηση. Μεταξύ των 905 γυναικών, ο μέσος ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη ήταν 21 kg / m2, και περισσότερο από το 8% των γυναικών της ομάδας θεωρήθηκε υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η μέση αλλαγή βάρους από την προ-εγκυμοσύνη μέχρι την γέννα ήταν τα 15kg. Συνολικά, το 17% των συμμετεχόντων κέρδισε βάρος κάτω από το συνιστώμενο επίπεδο, 42% μέσα στα όρια, ενώ το 41% ​​ξεπέρασε το επίπεδο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κέρδισαν περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος είχαν απογόνους με μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος όταν έφτασαν την ηλικία των επτά ετών, αλλά και ταυτόχρονα προβλήματα όπως υψηλότερο σωματικό λίπος, υψηλή αρτηριακή πίεση και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που πάχυναν λιγότερο από το συνιστώμενο επίπεδο είχαν απογόνους με αυξημένους κινδύνους υψηλής πίεσης του αίματος και αντοχής στην ινσουλίνη.

Τα συμπεράσματα υποδηλώνουν ότι η επίδραση του κέρδους βάρους της μητέρας στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την παιδική ηλικία δεν περιορίστηκε στα ανώτερα και κατώτερα επίπεδα της αύξησης βάρους κατά την κύηση, αλλά ότι η σχέση αυτή δεν ήταν γραμμική. Ο Ma ανέφερε: «Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία. Υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και παρακολούθησης της αύξησης του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό παράθυρο ευκαιρίας για παρέμβαση και πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών μέσω τροποποιήσιμων συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Αν και ο περιορισμός της υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κύκλου του διαβήτη και της παχυσαρκίας μεταξύ των γενεών, τα οφέλη από τη μείωση του σωματικού βάρους πρέπει να εξισορροπούνται απέναντι σε άλλους καρδιομεταβολικούς κινδύνους - όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο ελλειπής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα -  αν το επιπλέον βάρος είναι ανεπαρκές". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  Diabetologia.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: