H αυξημένη κατανάλωση πατάτας ενοχοποιείται για τον διαβήτη της κύησης

Αν τρώτε πολλές πατάτες πριν από την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος εμφάνισης του λεγόμενου διαβήτη κύησης αυξάνεται, υποστηρίζουν ερευνητές. Ο διαβήτης κύησης προκαλείται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022

Συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία. Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ιατρική επιθεώρηση BMJ (British Medical Journal),  όσο περισσότερες πατάτες καταναλώνονται πριν από την εγκυμοσύνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη της κύησης (GDM). Οι πατάτες είναι ένα από τα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι πατάτες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που έχει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη, αλλά η ακριβής συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης της πατάτας και του κινδύνου διαβήτη κύησης παραμένει άγνωστη. Ερευνητές από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard, μελέτησαν τα στοιχεία 15.632 γυναικών και οι οποίες έμειναν έγκυες σε μια περίοδο 10 ετών (1991-2001). Δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό διαβήτη κύησης ή κάποια χρόνια ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες ανέφεραν τις ποσότητες πατάτες που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του έτους πριν μείνουν έγκυες με κλίμακες από το "ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα" μέχρι το "έξι μερίδες ανά ημέρα». Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με τα ιατρικά αρχεία που αποδείκνυαν εάν είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης ή όχι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 10 χρόνων, η ομάδα προσδιόρισε 21.693 μονήρεις κυήσεις εκ των οποίων οι  854 είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης.

Αφού έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη κύησης, όπως την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, τη σωματική δραστηριότητα, τη συνολική ποιότητα της διατροφής και το Δείκτη Μάζας Σώματος, διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση πατάτας σχετίζεται με αυξημένο κατά 27% κίνδυνο διαβήτη κύησης στις γυναίκες που συνήθως έτρωγαν δύο με τέσσερις μερίδες των 100 γρ. πουρέ, πατάτες φούρνου, πατατάκια κλπ. την εβδομάδα. Σε όσες έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες πατάτες ή τσιπς την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 50%. Ωστόσο, αντικαθιστώντας δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια ή τρόφιμα ολικής αλέσεως, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 9-12%.

Η Cuilin Ζhang από το National Institutes of Health στο Maryland των ΗΠΑ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, χαρακτήρισε τα ευρήματα σημαντικά και πρόσθεσε: «Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η υπέρταση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο, και μακροπρόθεσμα η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2». Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει αλλά αναδεικνύει μια πιθανή συσχέτιση της κατανάλωσης πατάτας πριν από την εγκυμοσύνη και της αύξησης του κινδύνου μιας γυναίκας να αναπτύξει διαβήτη κύησης.

Όροι: 
Κατηγοριες: