Τροφές που γίνονται αιτία αποβολής!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες καθώς η ανάπτυξη ενός οργανισμού απαιτεί όλα τα διατροφικά προφίλ, ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως πολλοί κίνδυνοι που διατρέχει ένα έμβρυο, διότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών οδηγεί μέχρι και στην αποβολή. 

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός τροφίμου δεν είναι ορατά από την πρώτη στιγμή, ώστε να ακολουθηθεί κάποια θεραπεία, έχοντας δυσάρεστες συνέπειες για το έμβρυο και πολλές φορές και την μητέρα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί συστήνουν στις έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών από εστιατόριο ή ταχυφαγεία (φαστφουντ) καθώς πολλές φορές τα τρόφιμα δεν είναι σωστά επεξεργασμένα ακόμη και αν ποιοτικός είναι αρίστης κατάστασης. 

Υπάρχουν τροφές, που είναι απαγορευτικές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ναι, αν και στο παρελθόν είχαν απαγορευτεί εντελώς για την κατανάλωση από έγκυες σήμερα επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Τα νωπά μαλακά τυριά όπως Brie, Gorgonzola,  είναι τα πρώτα στην ομάδα υψηλού κινδύνου για αποβολή, μαζί με τις τροφές που περιέχουν ωμά αυγά και αυτό εξαιτίας του βακτηρίου της Σαλμονέλας και της Λιστέριας τα οποία δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τη μητέρα με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πρώτα στο έμβρυο, και μετά στην μητέρα, έτσι τις περισσότερες φορές είναι αργά. 

Τα μεγάλα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι η δεύτερη ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα μεγάλα ψάρια που ανήκουν στην ομάδα των καρχαριοειδών τόνος, καρχαρίας, γαλέος, ξιφίας πρέπει να αποφεύγονται καθώς έχει παρατηρηθεί ότι από μολυσμένες θάλασσες συσσωρεύουν μεγάλα ποσοστά υδραργύρου στη σάρκα τους, ουσία που προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα. Αυτά που οδηγούν σε αποβολή είναι κυρίως τα ωμά ψάρια και τα οστρακοειδή καθώς περιέχουν υψηλά ποσοστά του βακτηρίου της Λιστέριας, Σαλμονέλας,  Vibrio και παράσιτα. Τα ίδια βακτήρια αναπτύσσονται και στα ελαφρά ψημένα πουλερικά ή αλλαντικά, μπιφτέκια καθώς είναι αναμφίβολοι οι τρόποι τεμαχισμού και επεξεργασίας αυτών.

Επίσης δεν πρέπει να τρώνε οργανικό κρέας παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα της Βιταμίνη Α και αυξημένα επίπεδα χαλκού. Τα λαχανικά πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα καθώς ο κίνδυνος για τοξόπλασμα και από φυτοφάρμακα είναι ιδιαίτερα σοβαρός, δύο αιτίες συνηθισμένες για αποβολή. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται καθώς η αιθανόλη είναι ιδιαίτερα διαβρωτική ουσία. Οι μητέρες, που βιώνουν αυτό το θαύμα της ζωής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς το φαγητό  και οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας καθορίζουν την μελλοντική υγεία και βιωσιμότητα του εμβρύου.

Όροι: 
Κατηγοριες: