Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως μέτρο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας

Απλά και μόνο μια βόλτα με γρήγορο βηματισμό κάθε πρωί, μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να καίει λίπος και να παραμείνει υγιές για χρόνια αφού γεννηθεί.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Η άσκηση έχει βρεθεί ότι βοηθά σε πολλές περιπτώσεις, από τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μέχρι την προστασία από το Alzheimer. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει τα μωρά από την παχυσαρκία. Πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η τακτική, μέτρια άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί σας μετά τη γέννηση, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας όσο και για τις μελλοντικές μεταβολικές διαταραχές.

Διαβάστε και αυτό:
Η παιδική παχυσαρκία παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα

Η μελέτη, η οποία διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον από τον επικεφαλής ερευνητή Jun Seok Son, συνέκρινε τους απογόνους των ποντικών που ασκούνταν μέτρια για 60 λεπτά κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, με μια ομάδα ελέγχου που δεν έκανε καμμιά άσκηση. Τα μωρά ποντίκια που τράφηκαν με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μετά τον απογαλακτισμό, εμφάνισαν σημαντικές διαφορές. Τα παιδιά των ποντικών που ασκούνταν, έκαιγαν το λίπος πιο αποτελεσματικά και έδειξαν λιγότερα συμπτώματα διαβήτη και λιπώδους ηπατικής νόσου και προστατεύτηκαν από την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν.

"Βάσει των ευρημάτων μας, συνιστούμε στις γυναίκες - είτε είναι παχύσαρκες είτε έχουν ή όχι διαβήτη - να ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή ωφελούν την μεταβολική υγεία των παιδιών τους", δήλωσε ο Son. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της American Physiological Society και στην Experimental Biology φέτος την άνοιξη. Ενώ οι παλαιότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη της γυμναστικής για τις υπέρβαρες ή διαβητικές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι όλες οι γυναίκες μπορούν πιθανότατα να βοηθήσουν τα αγέννητα παιδιά τους. Ο Son θα συνεχίσει την έρευνά του ώστε να διερευνήσει τους μηχανισμούς πίσω από το γιατί και το πώς η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το έμβρυο και τη μακροπρόθεσμη ζωή και υγεία του απογόνου. Παρόλο που τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η μελέτη αυτή επικεντρώνεται σε ποντίκια, θα πρέπει να καθοριστεί εάν επηρεάζει τους απογόνους του ανθρώπου με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 
Ο υποτιμημένος ρόλος των προβλημάτων του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως συντελεστής της βρεφικής παχυσαρκίας

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και ότι τα μωρά τους είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης, αποτέλεσμα που διατηρήθηκε μέχρι τα παιδιά να γίνουν έξι ετών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να αισθάνεται και να κοιμάται καλύτερα, την προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει την ενέργειά της. Φυσικά, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι για την κάθε γυναίκα διαφορετική και το ατομικό της ιατρικό ιστορικό είναι σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσει αν η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κατάλληλη για εκείνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τυχόν ανησυχίες και καταλήξτε μαζί σε ένα σχέδιο άσκησης που ταιριάζει στις ανάγκες και τους περιορισμούς σας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: