Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για 11 είδη καρκίνου

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται από την παχυσαρκία, και πρόσφατα,  ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων κακοηθειών. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal και σας παρουσιάζει το itrofi.gr, η παχυσαρκία θεωρείται πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με 11 τύπους καρκίνου. Μεταξύ αυτών είναι του μαστού, του νεφρού, του ορθού, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του παγκρέατος. Ο καρκίνος ήταν η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και μόνο το 2015 πέθαναν περισσότεροι από 9.000.000 άνθρωποι από κάποια μορφή της νόσου.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι αριθμοί αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 70% στα επόμενα 20 χρόνια.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο και για διάφορες άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.  Ο Guardian  ανέφερε ότι η έρευνα δεν εξηγεί το γατί ή πώς το υπερβολικό βάρος του σώματος μπορεί να συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά αυτό έχει γίνει σε προηγούμενες μελέτες. Για παράδειγμα, η περίσσεια του λίπους έχει σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και οιστρογόνων καθώς και αυξημένες φλεγμονές. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην ορμονική και μεταβολική υγεία ενός ατόμου και μπορούν να επηρεάσουν την κυτταρική διαίρεση.

Ο Paul Aveyard, καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προειδοποίησε ότι η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να λάβει μέτρα για να αντιστρέψει το φαινόμενο της παχυσαρκίας, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους που είναι πολύ υπέρβαροι.  Ο οποιοσδήποτε έχει περιττό λίπος κινδυνεύει σε κάποιο βαθμό. Πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 4 στους 10 ενήλικες θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ περισσότεροι από ένας στους 10 θεωρούνται παχύσαρκοι. 

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Μαρία Kυργίου και τον Κώστα Τσιλίδη από το Imperial College of London, ανέλυσαν 204 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, και ερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την αύξηση του σωματικού βάρους και της περιμέτρου μέσης με 36 είδη καρκίνων και υποτύπων τους.  Βρήκαν ότι οι ισχυρότεροι συσχετισμοί ήταν μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του πεπτικού συστήματος όπως και των καρκίνων που σχετίζονται με τις ορμόνες στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) - μια αναλογία ύψους προς το βάρος - αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του μυελού των οστών, του συστήματος των χοληφόρων οδών, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, του νεφρού, του παχέος εντέρου, του ορθού αλλά και του ενδομητρίου και των ωοθηκών στις γυναίκες. Η αύξηση του βάρους και η περίσσεια λίπους στην κοιλιά μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όροι: 
Κατηγοριες: