Σχετικα Αφιερωματα

Σωστές επιλογές τροφών: το κλειδί στο αδυνάτισμα

Η τέλεια δίαιτα δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως βασικά τρόφιμα που η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αυτές οι τροφές λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους, αλλά το κοινό τους σημείο είναι ότι οι άνθρωποι που τις επιλέγουν ως μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους, χάνουν περισσότερα κιλά και πιο γρήγορα από ό,τι εκείνοι που δεν το κάνουν.

 

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018

Νόστιμες τροφές που υποστηρίζουν τη δίαιτά σας; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Σίγουρα η απώλεια βάρους είναι απλά μαθηματικά: θα πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε. Όμως, ορισμένα –νόστιμα ταυτόχρονα- τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να περιορίσουν τις λιγούρες ακόμη και να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας.

Αυγά

Αφού ο φόβος του ότι συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ανεδαφικός, έχουν επιστρέψει στις υγιεινές διατροφικές επιλογές καθώς αποτελούν μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που μας χορταίνει χωρίς να μας φορτώνει θερμίδες. Τα ασπράδια περιέχουν αμινοξέα που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. 

Αμύγδαλα

Πλούσια πηγή μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και φυτικών ινών, μειώνουν τη χοληστερίνη και έχουν λιγότερες θερμίδες από τους άλλους ξηρούς καρπούς. 

Μανιτάρια

Η αντικατάσταση τουλάχιστον ενός μέρους της κατανάλωσης κρέατος από τη διατροφή σας με μανιτάρια, είναι μια καλή στρατηγική απώλειας βάρους. Παρέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, όπως και το κρέας καθώς επίσης σίδηρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, κάλιο, σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά 

Το λάχανο kale, το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά αντίθετα πολλές ίνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Έτσι, αυξάνετε τον όγκο των γευμάτων σας, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα πολλές βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καύση του λίπους.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά και όλα τα είδη των σημαντικών θρεπτικών συστατικών.  Σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες, ρέγγες αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές. 

Άπαχα κρέατα

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να αποκλείσετε την κυριότερη πηγή πρωτεΐνης  από τη διατροφή σας μάλλον θα δυσκόλευε την επίτευξη του στόχου σας. Για να αισθάνεστε χορτάτοι, χωρίς να παίρνετε πολλά κορεσμένα λιπαρά, επιλέξτε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή βοδινό.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και η κινόα προσφέρουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών που αποδεδειγμένα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και βελτιώνουν τον μεταβολισμό. 

Γιαούρτι

Άλλη μια εξαιρετική επιλογή λόγω των προβιοτικών που προστατεύουν το έντερο από φλεγμονές και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της λεπτίνης, της ορμόνης που διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους.

Γκρέϊπφρουτ

Ένα superfood καύσης λίπους, περιέχει μία ένωση που μειώνει την ινσουλίνης η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Επειδή αποτελείται από 90% νερό, δρα επίσης ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης.

Πράσινο τσάι

Ενυδατώνει όπως το νερό, και οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει βοηθούν στη καύση του λίπους επιταχύνοντας τον μεταβολισμό.

Ξύδι

Εκτός του ότι έχει λίγες θερμίδες, το ξύδι μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους. Έρευνες έδειξαν ότι καταναλώνοντας ξύδι ταυτόχρονα με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, αυξάνεται το αίσθημα της πληρότητας ενώ μειώνονται οι θερμίδες που θα καταναλώσουμε μέσα στην υπόλοιπη ημέρα κατά  200-275. 

Αβοκάντο

Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και E). Λόγω του ωφέλιμου ελαϊκού οξέος που περιέχει, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Όσπρια

Είναι φθηνά, ευέλικτα και μας χορταίνουν. Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Η χολοκυστοκινίνη που περιέχουν είναι μια πεπτική ορμόνη και ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. 

Μαύρη σοκολάτα

Η γλυκιά αυτή απόλαυση είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που συμβάλουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να περιορίσει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα.

Ελαιόλαδο

Πώς μπορεί μια λιπαρή τροφή να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο λίπος; Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που το καθιστούν μια υγιεινή επιλογή και από τις βασικότερες τροφές της μεσογειακής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο μετατρέπεται στο λεπτό έντερο σε μια ένωση (oleoylethanolamide) που καταστέλλει την όρεξη, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε.

Μούρα

Όλες οι ποικιλίες τους σας κάνουν καλό.  Περιέχουν μια ένωση, την  αντιοξειδωτική ανθοκυανίνη και έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντί να ρίχνετε λίγα πάνω στα δημητριακά του πρωϊνού σας, γεμίστε το μπολ με μούρα, μύρτιλα και βατόμουρα, προσθέστε γιαούρτι και πασπαλίστε με λίγα δημητριακά.  Ο συνδυασμός αυτός σας δίνει περισσότερες  φυτικές ίνες και σας χορταίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγγανίου, η οποία μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια.

Βραστές πατάτες και γλυκοπατάτες.

Περιέχουν ένα απίστευτα ευρύ φάσμα των θρεπτικών ουσιών που χρειαζόμαστε. Με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, οι λευκές βραστές πατάτες παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης κορεσμού από διάφορα άλλα τρόφιμα. Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου και η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος. Παράλληλα σας προσφέρουν βιταμίνες Α και C καθώς και ασβέστιο, κάλιο, και σίδηρο.

Μήλα

Προσπεράστε  το χυμό μήλου και προτιμήστε ένα ολόκληρο τραγανό καρπό . θα σας χορτάσει καλύτερα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Επιπλέον, με το μάσημα, στέλνετε  σήματα στον εγκέφαλό σας ότι έχετε φάει κάτι ουσιαστικό.  Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο  παχυσαρκία αλλά και για καρδιακή νόσο. 

Νερό

Προσθέστε αυτό στη λίστα των λόγων για να πίνετε άφθονο νερό: επειδή τα συμπτώματα της πείνας είναι παρόμοια με εκείνα της αφυδάτωσης, κάποιες φορές μπορεί το σώμα σας να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα και να τρώτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε. Μαζί με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολύ νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε ελαφρά τον μεταβολισμό σας.

Όροι: 
Κατηγοριες: