Σχετικα Αφιερωματα

Λάχανο Kale, η νέα μόδα στα superfoods

Το κέιλ (kale), το «λάχανο χωρίς κεφάλι», είναι μια ποικιλία άγριου λάχανου με υψηλή διατροφική αξία που το κατατάσσει ανάμεσα στις τροφές με την μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα στον πλανήτη. Περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ποτάσιο, και ασβέστιο. Στις Η.Π.Α., τον ευρωπαϊκό Βορρά και τις ασιατικές χώρες, είναι ευρέως γνωστό, στην Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή υγιεινή διατροφή.

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Το κέιλ ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών Brassica Oleracea, όπου βρίσκουμε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα πράσινα λαχανικά και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Καλλιεργείται εύκολα, αλλά προτιμά τα ψυχρά κλίματα τα οποία του δίνουν πιο γλυκό φύλλωμα. Τα πιο τρυφερά φύλλα είναι ιδανικά να δώσουν γεύση σε ωμές σαλάτες, ενώ τα μεγαλύτερα κόβονται και μαγειρεύονται όπως το σπανάκι, αφού πρώτα φυσικά αφαιρεθούν τα σκληρά μέρη τους. Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν στις Η.Π.Α. ενώ στην Ευρώπη, συναντάται στις κουζίνες της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και σε παραδοσιακά πιάτα του ευρωπαϊκού Βορρά.

Στην ασιατική αγορά το κέιλ εμπλουτίζει χορτοφαγικές δίαιτες και συνδυάζεται ιδανικά με κρεατικά.  Αυτό το εξαιρετικά πλούσιο λαχανικό κατατάσσεται από τον Οργανισμό Γεωργίας των Η.Π.Α.(USDA), ως το κορυφαίο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και φυτοχημικών ουσιών. Συνεκτιμώντας τις διαφορετικές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες του κάθε τροφίμου και ελέγχοντας παράλληλα πώς αυτές οι ομάδες συστατικών έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, κατέταξαν το κέιλ στην πρώτη θέση με βαθμολογία 1.770 (για τα 100 γρ.) σε αντίθεση με το αμέσως επόμενο, το σπανάκι που βαθμολογήθηκε με 1.260.

Το κέιλ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ανάπλαση των κυττάρων. Περιέχει πολύ λίγο λίπος, αλλά ένα μεγάλο μέρος είναι η ω-3 που ονομάζεται άλφα λινολενικό οξύ. Έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντι-αλλεργική δράση αφού διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως η κερσετίνη και η καμφερόλη, που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση κέιλ λειτουργεί καταπραϋντικά στις χρόνιες ενοχλήσεις του στομάχου. Το κέιλ περιέχει διπλάσιο ασβέστιο από το πλήρες γάλα. Επίσης, είναι πλήρες σε μεταλλικά στοιχεία και χτίζει γερό σκελετικό και μυϊκό σύστημα και βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς. Το κάλιο που περιέχεται στο κέιλ προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον περιέχει ουσίες όπως οι ηλεκτρολύτες, που ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και μας προστατεύουν από καρδιακές ασθένειες.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, και ενδείκνυται σε χορτοφαγικές δίαιτες. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας. Οι φυτικές ίνες του κέιλ ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στην ημερήσια διατροφή μας. Το κέιλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά της οικογένειας των καροτενοειδών που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Τέλος, δρα επικουρικά στη μείωση της χοληστερόλης γιατί περιέχει συστατικά που δεσμεύουν τα χολικά οξέα, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όροι: 
Κατηγοριες: