Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε μούρα

Φαίνεται ότι τα μούρα έχουν θετική επίδραση στην υγεία των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρούτα αυτά είναι πολλαπλώς ευεργετικά λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν. Αυτά τα φυτοχημικά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Harvard University, κατέγραψε την επίδραση που έχει στην υγεία των γυναικών. Μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες μια ομάδας 93.600 γυναικών σε μια έρευνα που ξεκίνησε από το 1991. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθεις κάθε τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν διατροφή υψηλή σε ανθοκυανίνες είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι αναφορές έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη ανθοκυανινών προήρχετο από την κατανάλωση μούρων.

Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν μούρα σε σταθερή βάση, ήταν και αυτές που δεν κάπνιζαν, ήταν περισσότερο δραστήριες, έτρωγαν λιγότερα κεκορεσμένα λιπαρά, και περισσότερες φυτικές ίνες.

Διαβάστε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τα Blueberries

Η έρευνα κατέδειξε ακόμη ότι ενώ όλες οι γυναίκες είχαν διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, τα συγκεκριμένα οφέλη τα είχε μόνο η ομάδα εκείνη που είχε εντάξει στην διατροφή της τα μούρα, ανεξαρτήτως είδους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα οφέλη για την καρδιακή υγεία των γυναικών αποδίδονται στην συγκεκριμένη κατηγορία φλαβονοειδών, αυτών που περιέχονται στα μούρα.

Διαβάστε και αυτό: Η απίστευτη δύναμη των φλαβονοειδών στα εσπεριδοειδή μειώνουν τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Στην αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπιστώνεται επίσης ότι τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα μούρα, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου, έχοντας ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που αποτρέπει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Επίσης τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, και επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου.

Η κατηγορία των φλαβονοειδών που περιέχεται στα μούρα βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση του διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, συμβάλλει στην απώλεια περιττού βάρους και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Συνήθως οι τροφές που ωφελούν την υγεία μας τόσο πολύ, δεν έχουν ωραία γεύση. Αυτό δεν συμβαίνει με τα μούρα. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να μην τα εντάξουμε στην διατροφή μας.

 

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: