Η απίστευτη δύναμη των φλαβονοειδών στα εσπεριδοειδή μειώνουν τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα αγαπημένα μας εσπεριδοειδή με τα έντονα χρώματα, φέρνουν σίγουρα μια ακτίνα ήλιου στις χειμωνιάτικες μέρες. Αλλά δεν είναι μόνο γευστικά και όμορφα, είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμα. Σύμφωνα με μελέτη, οι φλαβανόνες, μια ένωση που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, μπορεί να είναι το κλειδί για την προστασία των γυναικών από έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Norwich χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν για 14 χρόνια από τη μελέτη Nurses’ Health Study. Τα δεδομένα περιείχαν αναφορές που κάθε 4 χρόνια συλλέγονταν από περίπου 70.000 γυναίκες σχετικά με διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερειών σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Εξετάστηκε η σχέση μεταξύ έξι κύριων υποκατηγοριών φλαβονοειδών για τον προσδιορισμό του κινδύνου ισχαιμικού, αιμορραγικού και ολικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ δεν βρέθηκε κανένα όφελος μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φλαβονοειδών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από φλαβανόνες, ενός τύπου φλαβονοειδών που βρέθηκε στα εσπεριδοειδή, είχε 19% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες. Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, συνήθως από ένα θρόμβο αίματος. 

Τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, μαύρη σοκολάτα και κόκκινο κρασί, έχουν μελετηθεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Οι φλαβανόνες είναι μία από τις έξι υποκατηγορίες φλαβονοειδών - φλαβανόνες, ανθοκυανίνες, φλαβιν-3-ολικές ενώσεις, φλαβονοειδή πολυμερή, φλαβονολίνες και φλαβόνες. Τα φλαβονοειδή δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα λαμπερά τους χρώματα και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπάρχουν πάνω από 5.000 από αυτά. Δεν φαίνεται ότι όλα τα φλαβονοειδή έχουν την ίδια επίδραση στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η  Δρ Aedin Cassidy, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και συγκεκριμένα βιταμίνης C, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξήγησε ότι τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι παρέχουν κάποια από αυτή την προστασία με διάφορους τρόπους, όπως η δράση στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων καθώς και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Στη μελέτη αυτή, οι φλαβανόνες προέρχονταν κυρίως από πορτοκάλια, χυμό πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και χυμό γκρέιπφρουτ. Ωστόσο, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων και όχι των χυμών τους που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες. Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει περίπου 60 θερμίδες ενώ ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού περιέχει διπλάσιο ποσό.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης μια ιδιαίτερη πτυχή της συγκεκριμένης μελέτης που πρέπει να ληφθεί υπόψη: το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός του μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως τα φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ο χυμός γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με στατίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικών προβλημάτων και να εντείνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων πίεσης του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.  Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και της κατανάλωσης φλαβανόνης και να κατανοηθεί καλύτερα ο λόγος εμφάνισης της συσχέτισης. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Heart Association, Stroke.

Όροι: 
Κατηγοριες: