8 τρόποι για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς και να μεταμορφώσετε το σώμα σας

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε ο επαναπροσδιορισμός της διατροφής είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Με το να γνωρίζετε τι πρέπει να φάτε και τι όχι, θα μεγιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας και θα έχετε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Η καθιστική καθημερινή ζωή μας και οι αγχωτικοί ρυθμοί της δουλειάς, σε συνδυασμό με το αλκοόλ και τα ζαχαρώδη snacks, διευκολύνουν τη δημιουργία του κοιλιακού λίπους που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Επιπλέον, μας κάνει να νοιώθουμε άβολα και μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την απώλεια αυτού του λίπους. Το αδυνάτισμα απαιτεί πάντα κάποια προσπάθεια, δέσμευση και επιμονή. Η επιτυχής υιοθέτηση ορισμένων ή όλων των στρατηγικών και των στόχων του τρόπου ζωής που σας προτείνουμε σε αυτό το άρθρο σίγουρα θα σας βοηθήσει να χάσετε τα επιπλέον κιλά γύρω από τη μέση σας.

Το σπλαγχνικό λίπος, κοινώς γνωστό ως λίπος της κοιλιάς, είναι το στρώμα λίπους κάτω από τους μυς της κοιλιάς. Λόγω της κρίσιμης θέσης του καθώς περιβάλλει πολλά από τα ζωτικά όργανα, παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας αλλά εκθέτει ταυτόχρονα το σώμα σε επιβλαβείς τοξίνες και ορμόνες. Όταν έχετε πάρα πολλά λιπώδη κύτταρα ή τα λιπώδη αυτά κύτταρα είναι πολύ μεγάλα, μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολικές τοξίνες που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και κάποια είδη καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το λίπος της κοιλιάς μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος ή το εξωτερικό στρώμα λίπους που μπορούμε να πιάσουμε με τα δάχτυλά μας.

Κατανόηση του θερμιδικού ισοζυγίου

Η ισορροπία θερμίδων είναι η αναλογία μεταξύ των θερμίδων που έχουμε φάει και των θερμίδων που καταναλώσαμε σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όταν πρόκειται να αλλάξουμε το βάρος μας. Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά σε καθημερινή βάση, είναι ξεχωριστό για τον καθένα από εμάς, με βάση την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της φυσικής μας κατάστασης.

Τρώγοντας τα κατάλληλα μακροθρεπτικά συστατικά

Η δεύτερη πιο σημαντική πτυχή είναι να σιγουρευτούμε ότι τρώμε τη σωστή ποσότητα μακροθρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα μακροθρεπτικά συστατικά αποτελούνται από:

  • Πρωτεΐνη (4 θερμίδες ανά γραμμάριο)
  • Λιπαρά (9 θερμίδες ανά γραμμάριο)
  • Υδατάνθρακες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο)

Υπάρχει τεχνικά και ένα τέταρτο, το αλκοόλ. 1 γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 θερμίδες οι οποίες φυσικά και μετράνε, απλά δεν χτίζουν μυς.

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν στη σωστή διατροφή και στην αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Περιορισμός σακχάρων και αμύλου

Το πιο σημαντικό μέρος που θα πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι οι υδατάνθρακες (άμυλα). Για να εξετάσουμε λίγο βαθύτερα το θέμα, η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση του λίπους σας. Η απελευθέρωση ινσουλίνης διεγείρεται επίσης όταν τρώτε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που προέρχεται από άμυλο ή υδατάνθρακες. Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερο το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη και τόσο περισσότερο αποθηκεύει λίπος. Αλλά όταν η ινσουλίνη πέφτει, δεν δίνετε στο σώμα σας πολλές ευκαιρίες να αποθηκεύσει λίπος, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να καίει περισσότερο λίπος για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον οργανισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα της μείωσης του επιπέδου της ινσουλίνης είναι ότι επιτρέπει στα νεφρά να κάνουν ό, τι υποτίθεται ότι κάνουν, δηλαδή να απαλλάξουν το σώμα από το υπερβολικό νάτριο και το νερό. Η περίσσεια νατρίου μας δημιουργεί φουσκώματα και αποθηκεύει το νερό ως υπερβολικό βάρος. Μόλις βγάλουμε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, θα παρατηρήσουμε ότι τις πρώτες εβδομάδες χάνουμε περισσότερο βάρος από το αναμενόμενο.

Καταναλώστε άφθονα λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες

Αφαιρώντας πολλές από τις πιο κοινές πηγές υδατανθράκων (ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, ψωμί κλπ) δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να παίρνετε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες από πηγές λαχανικών μπορούν να παρέχουν το συνιστώμενο εύρος (20 έως 50 γραμμάρια την ημέρα). Μπορείτε να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες καθημερινές ανάγκες μέσω της κατανάλωσης λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το λάχανο για παράδειγμα. Η γλυκοπατάτα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων.

Υγιείς πηγές πρωτεϊνών που η πρόσληψή τους θεωρείται απαραίτητη, μπορούν να βρεθούν στο tofu, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, την γαλοπούλα, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (επίσης πλούσια σε ωμέγα 3 - ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που χρειάζεται το σώμα σας). Στα υγιεινά λίπη συμπεριλαμβάνονται το ιχθυέλαιο, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο και τα παρόμοια. Συνθέτοντας τα καθημερινά σας γεύματα με αυτά τα συστατικά, βοηθάτε στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας και την προστασία από τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές-κλειδιά για επίπεδη κοιλιά

Προσθέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης στην προπόνησή σας

Ναι, είναι πιθανό να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση, αλλά το να βάλετε σε κίνηση το σώμα σας συνιστάται πάντα για καλύτερα αποτελέσματα. Η γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είναι επωφελής για την επιτάχυνση της απώλειας βάρους. Τα βάρη σας επιτρέπουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα όταν γίνονται σωστά. Θυμηθείτε, ο μεταβολισμός των μυών καταναλώνει πολλές θερμίδες. Όταν γίνει σωστά, πιθανότατα θα πάρετε βάρος λόγω της μυϊκής μάζας που αποκτήσατε, αλλά θα χάσετε λίπος επειδή το σώμα σας το είχε μετατρέψει για να παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για τη χρήση των μυών.

Μια μικρή παρασπονδία επιτρέπεται

Η στέρηση είναι συνήθως η αιτία που τόσοι πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Αφήστε τον εαυτό σας να «ξεστρατήσει» μία φορά την εβδομάδα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή η παρασπονδία αυτή επιτρέπεται δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο μπορείτε. Επιλέξτε μια μικρή μερίδα από το φαγητό που λαχταράτε και απολαύστε την. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να διατηρήσετε την πειθαρχία σας στη συνέχεια. Θυμηθείτε ότι αυτό το ανθυγιεινό που τρώτε είναι για να ικανοποιήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες και όχι για να χορτάσετε.

Έλεγχος μερίδων και θερμίδες

Χωρίς σωστή γνώση γύρω από τη διατροφή, η καταμέτρηση των θερμίδων θα είναι τόσο εξαντλητική όσο και κάπως άχρηστη. Η αλήθεια είναι ότι η καταμέτρηση γίνεται περιττή όταν ακολουθείτε πιστά το πλάνο: πρωτεΐνες- υγιή λιπαρά – χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων από φυτικές πηγές, το οποίο λειτουργεί ιδανικά για το χάσιμο των παραπάνω κιλών.

Πίνετε άφθονο νερό

Να θυμάστε πάντα ότι το σώμα σας χρειάζεται την κατάλληλη ενυδάτωση για να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι μεταβολικές διεργασίες. Το νερό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι, να σας βοηθήσετε να μειώσετε τις λιγούρες και τις «στιγμές αδυναμίας» αλλά και να συμβάλει στην ενυδάτωση των κυττάρων και του δέρματος. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος απομάκρυνσης της περίσσειας νατρίου.

Κοιμηθείτε σωστά

Το σώμα αναζωογονεί την επιδιόρθωση των κυττάρων πιο γρήγορα ενώ κοιμάστε. Αν πιαστήκατε από την έντονη γυμναστική, μια καλή ξεκούραση θα βοηθήσει να θεραπευθούν οι ταλαιπωρημένοι ιστοί. Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε τον πόνο με ένα ζεστό μπάνιο. Κάθε κίνηση στο σώμα προκαλεί φθορά, οπότε αν θέλετε να αντιμετωπίσετε φυσικά τον πόνο, ο ύπνος θα σας βοηθήσει να επισπεύσετε την επούλωση. Για πολλούς κορυφαίους αθλητές 8 - 10 ώρες ύπνου κάθε μέρα είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Ένα άτομο που προσπαθεί να χάσει την περίσσεια κοιλιακού λίπους πρέπει να παρακολουθεί την πρόσληψη αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν συχνά πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Kovaleva στο Pexels

 

Όροι: 
Κατηγοριες: