Μαύρη σοκολάτα και παρθένο ελαιόλαδο: ο τέλειος συνδυασμός για γερή καρδιά

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καθημερινά μιας μικρής μερίδας μαύρης σοκολάτας στην οποία έχουν προστεθεί φυσικές πολυφαινόλες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συσχετίστηκε με βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, αυξημένα επίπεδα καλής χοληστερόλης και προστασία των σημαντικών για την διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων «επισκευαστικών κυττάρων».

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020

Η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό είναι γνωστό καθώς έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως η νευρο-προστατευτική δράση της στον εγκέφαλό μας και η βελτίωση της καρδιακής και σκελετικής λειτουργίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι οι φυτικές πολυφαινόλες είναι υπεύθυνες για αυτή την προστατευτική επίδραση στο σώμα μας. Οι φυτικές πολυφαινόλες βρίσκονται επίσης στο κακάο (μαύρη σοκολάτα), στο ελαιόλαδο και στα μήλα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αν συνδυάζαμε τη μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο ή τη μαύρη σοκολάτα με τα μήλα, θα είχαμε βελτιωμένη επίδραση στην καρδιαγγειακή μας υγεία;

Την ίδια απορία είχαν και οι Ιταλοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας και για να το εξακριβώσουν, διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη που περιέλαβε 26 εθελοντές (14 άνδρες και 12 γυναίκες) με τουλάχιστον τρεις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου - το κάπνισμα, τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιταλικό κόκκινο μήλο της ποικιλίας Panaia έχει πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών και το συνδύασαν με μαύρη σοκολάτα για τη μελέτη αυτή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για 28 ημέρες. 14 συνεχόμενες ημέρες από αυτές η σοκολάτα περιείχε 10% ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες 14 ημέρες εμπλουτίστηκε με 2,5% κόκκινο μήλο Panaia. Οι δύο τύποι σοκολάτας δόθηκαν με τυχαία σειρά στους συμμετέχοντες.

Δείγματα ούρων και αίματος συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης για να εκτιμηθεί η πρόοδος της αθηροσκλήρωσης, της συσσώρευση πλάκας μέσα στις αρτηρίες. Έλαβαν επίσης υπόψη τους αν τα άτομα της ομάδας ήταν καπνιστές, τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκαιμία και το προφίλ των λιπιδίων τους.

Μετά από 28 ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο σοκολάτα είχε σημαντική θετική επίδραση στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης - με μεγάλη αύξηση στα επίπεδα ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων (EPC). Τα EPC είναι κρίσιμα για την αγγειακή αποκατάσταση και την αναγέννηση της ενδοθηλιακής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, η σοκολάτα με το ελαιόλαδο συνέβαλε στην μείωση των επιπέδων καρνιτίνης και ιππουρικού σε σύγκριση ακόμη και μετά την κατανάλωση σοκολάτας εμπλουτισμένης με μήλο. Συνδυάστηκε επίσης με σημαντικά αυξημένη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (καλή χοληστερόλη) ενώ μειώθηκε η πίεση του αίματος. Στην περίπτωση της εμπλουτισμένης με μήλα σοκολάτας υπήρξε μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, αλλά δεν ήταν σημαντική.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις στο προφίλ του καρδιαγγειακού κινδύνου επιτεύχθηκαν με μια μικρή ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας με προστιθέμενες φυσικές πολυφαινόλες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν φέτος στις 29 Αυγούστου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά από την επιθεώρηση European Heart Journal.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: